ŽUPAN PROZIVA MINISTRA

Ževrnja opalio po Ostojiću: Našim novcem paradirate po Splitu

04.02.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja zamjerio je ministru zdravlja Rajku Ostojiću to što ga nije pozvao na svečano otvorenje nove angiodvorane i Jedinice intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici, iako je baš Županija s 400 tisuća kuna bila najveći pojedinačni donator novog dječjeg JIL-a. Ministarstvo ondje nije uložilo ništa

'Nije mi bila želja rezati vrpce i pokazivati se, ali smatram da nas je netko trebao pozvati, stisnuti ruku i zahvaliti nam', kaže Ževrnja. Ukupno je, dodaje, Splitsko-dalmatinska županija u zadnjih desetak godina u splitski KBC uložila preko 20 milijuna kuna, premda to nije njena zakonska obveza. Prošle godine ulaganja su iznosila oko 1,3 milijuna kuna.

Ostojić se u Splitu silno iznenadio i zato što Dom zdravlja kojim upravlja Županija jedini u Hrvatskoj već dvije godine odbija potpisati novi ugovor s HZZO-om, čime bi mu se godišnja sredstva smanjila za oko deset milijuna kuna. Ministar je tvrdio da o tome nije imao pojma i začudio se jer župan nije pokušao kontaktirati s njime.

Ževrnja pak tvrdi suprotno: novinarima je pokazao dopis kojim je upravo zbog ovog problema tražio sastanak u Ministarstvu zdravlja.

'Ne želimo potpisati ugovor s HZZO-om jer ovo što predlažu Županiji bi stvorilo gubitke od deset milijuna kuna godišnje, a ne možemo ići u toliki minus', rekao je Ževrnja. Njegov zamjenik Luka Brčić objasnio je da bi potpisivanjem ugovora vjerojatno bilo ukinuto 17 ambulanti u manje naseljenim mjestima i na otocima, što se zbog specifičnog položaja Splitsko-dalmatinske županije ne može dopustiti.

'Sve što činimo pokušavajući održati ili vratiti život u ta mjesta past će u vodu ako ona izgube svoje područne škole ili ambulante', upozorava Brčić.

Zlatko Ževrnja sazvao je novinare samo da bi govorio o zdravstvu i ovom prilikom nije želio odgovarati ni na kakva druga, posebno privatna pitanja. Kurtoazno smo ga upitali ima li čega novoga u njegovom životu, pa je hitro zaključio presicu.