OGRANIČENA VOŽNJA

ZET-ovci kupili autobuse previsoke za prolaz ispod nadvožnjaka

20.11.2019 u 15:15

Bionic
Reading

ZET je u svibnju nabavio četiri panoramska autobusa za devet milijuna kuna koji ne mogu na sve ture koje u ZET-u sami nude jer su previsoki za zagrebačke nadvožnjake, piše Večernji list, dodajući da su novi autobusi uglavnom parkirani na okretištu u Dubravi, baš poput 12 električnih golf-autića nabavljenih za tri milijuna kuna koji 'obitavaju' na Ljubljanici prevozeći po jednog putnika dnevno

'Standardna zelena linija, koju panoramski autobusi voze od Kaptola, preko Maksimira i Budeka do Jaruna i natrag, jednim dijelom prolazi Savskom. Tamo, recimo, ti novi MAN-ovi autobusi ne mogu, baš kao što, recimo, ne mogu ni Miramarskom. Budući da mogu samo u određene dijelove grada, oni voze svoju posebnu liniju i ne mogu “uskočiti” u standardnu zelenu ili pak crvenu, koja prometuje samim središtem grada', rečeno je Večernjem listu iz ZET-a.

Četiri nova turistička panoramska autobusa ZET-a predstavljena su javnosti krajem svibnja, uz nazočnost gradonačelnika Milana Bandića koji je tom prilikom poručio kako novi panoramski autobusi dodatno proširuju i čine još kvalitetnijom turističku uslugu Zagreba.

'Grad koji je tri puta zaredom dobio titulu najboljeg Adventa u Europi i koji je prošle godine proglašen najboljom turističkom destinacijom u Hrvatskoj mora dizati standarde. A ova četiri nova autobusa, vrijednosti oko devet milijuna kuna, su dokaz da upravo to i radimo', poručio je gradonačelnik Bandić, a prenio ZET.

Odmah nakon predstavljanja, za građane je organizirana promotivna, besplatna vožnja novim autobusima koja je obuhvatila razgled užeg gradskog središta, kao i parkove Maksimir i Bundek.

  • +10
Ukrašavanje Zagreba za blagdane Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Večernjak je pribavio i službeni odgovor ZET-a, u kojem je u principu, 'i puno je toga ništa rečeno, ali ono najvažnije, 'potvrdili su nam da su stvarno, eto, autobusi previsoki'. 

ZET je, među ostalim, ustvrdio da su karakteristike vozila usklađene su s prometno–tehničkim uvjetima cestovnih koridora kojima linije prolaze, a trase turističkih linija podložne su izmjenama. Ipak, novi autobusi mogu voziti samo liniju koja obuhvaća Donji grad, Novi Zagreb, Mirogoj te Maksimir i Bundek.