PRIOPĆENJE B.a.B.e-a

Žestoka reakcija na presudu Asimu Kurjaku

28.01.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Udruga B.a.B.e. javnosti je poslala priopćenje u kojemu reagira na obrazloženje presude dr. Asimu Kurjaku, kao i na stav pravosuđa prema slučaju krađe jajnih stanica

Naime, građani su od udruge B.a.B.e. tražili javnu reakciju na izjave sutkinje Sande Bramberger-Ostojić.

'Pri obrazlaganju oslobađajuće presude Asimu Kurjaku sutkinja Bramberger izrekla je sramotnu i nedopustivu kvalifikaciju bivših pacijentica dr. Kurjaka tvrdeći da su ga one prijavile jer su nedovoljno educirane. Sutkinja je ovakvim postupkom pokazala da hrvatskom sudstvu katkada nije dovoljno samo zaštititi utjecajne okrivljenike, već je spremno posegnuti i za metodama koje ne samo da su nedvojbeno diskriminirajuće, nego premašuju i mjeru svakog dobrog ukusa', stoji u priopćenju.

B.a.B.e. ističu da slučaj nisu prijavile pacijentice, nego da su ga pokrenuli novinari. Slučaj je preuzelo Državno odvjetništvo.

U priopćenju se također naglašava da je slučaj krađe jajnih stanica zahtijevao veću pozornost cjelokupnog pravosuđa.

'Od samog početka sudske istrage bilo je vidljivo kako su pravosudna tijela pokazala veću skrb za narušeni ugled Asima Kurjaka nego za vjerojatno oštećene osobe. Zastrašujuća je činjenica da su neke žene u Hrvatskoj rodile djecu nekih drugih žena koje za to nisu dale svoj pristanak. Ovakav je odnos rezultirao nizom propusta u dokaznom postupku, a u konačnici poražavajućom sudskom odlukom', kažu B.a.B.e.

'Zbog svega navedenog, očekujemo od Hrvatske udruge sudaca da reagira na nekontrolirani istup sutkinje Bramberger. Istodobno, izražavamo nadu da će DORH u najavljenoj žalbi Županijskom sudu zatražiti provođenje ključnog dokaznog postupka koji bi razriješio ovaj slučaj, i to DNA testiranjem rođene djece i njihovih majki. Neprihvatljiva je argumentacija po kojoj bi se ovim postupkom narušila njihova privatnost, s obzirom na to da je riječ o kaznenom postupku koji je u cijelosti zatvoren za javnost', stoji u priopćenju koje potpisuje Sanja Sarnavka, predsjednica udruge.