POLITIZACIJA VOJSKE

Žestok okršaj Stazića i Krstičevića oko pobune generala

16.03.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatska vojska je depolitizirana i ne smije se dopustiti njezinu ponovnu politizaciju, upozorio je podsjetivši na slučaj umirovljenja 12 hrvatskih generala SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić tijekom saborske rasprave o dopunama zakona o obrani i nadzoru državne granice po kojima bi Oružane snage RH mogle pružati potporu u zaštiti državne granice u slučaju kada MUP ili premijer procjene da je to potrebno zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga. Njegovo podsjećanje na uplitanje vojske u politiku izazvalo je žestoku reakciju jednoga od '12 umirovljenika' HDZ-ova saborskog zastupnika Damira Krstičevića koji je poručio da bi i danas učinio isto

Osvrćući se na mogućnosti zloporabe promjena zakona o obrani te o nadzoru državne granice od strane vladajućih, Stazić je, između ostalog, podsjetio i da je bivši predsjednik Stipe Mesić umirovio pobunjene generale te odvojio vojsku od politike.

'Hrvatska vojska je depolitizirana potpuno. Vi znate da su časnici u odorama dolazili na stranačke skupove, danas se to ne događa. Ne smiju biti članovi stranaka, ne smiju dolaziti na stranačke skupove, ne smiju politički djelovati i oni ne djeluju. Imamo profesionalnu vojsku', poručio je Stazić i upozorio na veliku odgovornost koju vladajući imaju.

'Ne dopustite ponovnu politizaciju vojske. Ovaj Zakon to omogućava. Da izvan Ustava i zakonskog okvira po kojem ta vojska djeluje, kao da je politizirana, bude upotrebljena na način da prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko počne tumačiti da negdje postoji opasnost', kazao je Stazić.

'Ionako je rekao da ne poštuje ministra unutarnjih poslova, pa onda bez obzira što policija obavlja neke poslove, on kaže, ne, to će vojska jer ja sam ovdje nadležan za nacionalnu sigurnost. Ja sam potpredsjednik vlade. I upotrijebi vojsku. O tome govorim. O opasnosti zloupotrebe. Nemojte upropastiti tu poziciju koja se izgrađivala dugo godina. Kažite koga treba zaštititi - građane, od koga? Na koji način? To ne znamo, to ovdje ne piše', upozorio je SDP-ovac.

'Što ja znam što će Karamarko sutra tumačiti što sve predstavlja nacionalnu opasnost. Ako bude slušao Šukera, okrenut će tri tenka na mene. Sami ste rekli da je ovaj zakon nepotreban i s time se slažem', kazao je Stazić osvrnuvši se na HDZ-ova saborskog zastupnika Ivana Šukera koji je ranije tražio od potpredsjednika Sabora Mostova Roberta Podolnjaka da opomene Stazića jer je ovaj ranije upozorio da je 'ovaj zakon priprema za državni udar'.

'Uvaženi zastupnik Stazić govori o temi koja nije predmet rasprave. Vezano za umirovljenje, ja sam bio jedan od tih generala, ja sam potpisao to pismo s mojim časnim kolegama generalima i opet bih ga, gospodine Staziću, potpisao zato što sam se borio za istinu o Domovinskom ratu. Domovinski rat je čist, on je osloboditeljiski i donio je Hrvatskoj mir i slobodu', poručio je vidno i glasovno uzrujan Stazićevim riječima HDZ-ov saborski zastupnik Damir Krističević, kojega je podržao i kolega iz saborskih klupa iz redova vladajućih Mostov Miro Bulj, a reagirao je opet i Šuker pozivajući Podolnjaka.

'Molim Vas da ne dozvolite kolegi Staziću da svojim retoričkim egzibicijama vrijeđa časnu i poštenu Hrvatsku vojsku. Ako on može reći da bi Hrvatska vojska mogla okrenuti cijevi ili bilo koji hrvatski političar, na bilo kojeg hrvatskog građana, krajnje je ponižavajuće i vrijeđajuće', kazao je Šuker, a Podolnjak poručio da je rasprava dosegla razinu koja prelazi granice normalne parlamentarne rasprave.