RASPRAVA U SABORU

Strenja Linić rugala se Marasu: On ne bi prepoznao tenk da ga vidi

16.03.2016 u 13:41

  • +6

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o zakonu o nadzoru državne granice

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Nakon kasnonoćašnje rasprave o proračunu Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o dopunama zakona o obrani te o nadzoru državne granice po kojima bi Oružane snage mogle pružati potporu u zaštiti državne granice u slučaju kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili premijer procjene da je to potrebno zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga. Oporba je na taj prijedlog sasula salvu kritika i zapitala gdje je analiza temeljem čega vladajući žele te promjene te ocijenila da se time zapravo pokušava progurati 'koncept domovinske sigurnosti'. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić uvjerava pak da prijedlog 'nema skrivenih namjera'

Obraćajući se zastupnicima Orepić je kazao kako je bitno u ovoj situaciji prepoznati da hrvatska policija i vojska obnašaju jasno definirane zadaće.

'Eventualna sinergija nastupit će u izvanrednim okolnostima. Činjenica je da je vojska već pomagala u migrantskoj krizi, a sad formalno otvaramo mogućnost da se suradnja razvije u smjeru zaštite hrvatske granice i humanitarne pomoći', kazao je Orepić.

Prijedlog dopuna zakona je Vlada poslala u hitnu saborsku proceduru, a za njegovo provođenje nije potrebno osigurati dodatna sredstva.

Orepić kaže da se policija i vojska susreću s nestandardnim ugrozama, da postoji sraz između potrebe da se zaštite granice i pruži sigurnost i humanitarna pomoć ljudima koji su se zatekli u migrantskoj krizi.

'Predloženi zakon će se koristiti iznimno, u izvanrednim okolnostima koje nadilaze kapacitete policije, a koji su kao takve utemeljene na analizi rizika za unutarnju sigurnost i procjene prijetnji koje bi mogle ugroziti sigurnost granica, kao i potencijalnog izbijanja humanitarne krize uslijed velikog pritiska migranata na državnim granicama', kazao je ministar i istaknuo da se postupanja Oružanih snaga temelji isključivo na uputama policije, dakle ključne su riječi - 'iznimno i upute policije'.

Orepić, ali i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjetili su da je Obalna straža u sastavu Oružanih snaga, a već sudjeluje u zaštiti granica. Ne radi se o nečem neprirodnom ili novom, kaže Ivić i tumači da odluku o asistiranju vojske policiji donosi Vlada na prijedog ministra obrane, uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike.

Prijedog zakona iz političkih isutavnih razloga neće dobiti podršku Kluba zastupnika SDP-a u čije ime je Joško Klisović kazao: 'Smatramo da ovi prijedlozi izmjene Zakona nisu odgovarajuće političko rješenje na zahtjeve koje postavlja izbjeglička kriza. Tenkovi u doba mira nisu dobrodošli na ulicama Republike Hrvatske'. Dodao je i da se čini kako je Vlada namjerno ili nenamjerno odlučila preskočiti definirati detaljne ovlasti Oružanih snaga u takvim situacijama.

'Hoće li njihove ovlasti pratiti samo graničnu crtu ili biti prisutni u svim dijelovima Hrvatske? Nemojmo zaboraviti da od početka krize nije počinjeno niti jedno kazneno dijelo. Zašto se sada šalje vojsku na granice kada je broj ulazaka bitno smanjen? Stvar miriše na opće nesnalaženje Vlade i ugledanje na neke politike iz Europe koje smo kritizirali', poručio je Klisović.

Klisović je istaknuo i da predložene izmjene smatra protuustavnima jer članak 7. Ustava RH jasno definira temeljne zadaće Oružanih snaga - da štite neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost RH. Politički razlog je to što SDP smatra da korištenje vojske na granici nije odgovarajuće političko rješenje ni odgovor na zahtjeve i izazove koje postavlja aktualna migrantska kriza. Prijedlog zakonskih izmjena Klisović tumači kao nesnalaženje vladajućih i kopiranje rješenja nekih država u okruženju. Što se tiče onog da za primjenu zakonskih izmjena nije potreban dodatan novac, kako obrazlaže predlagatelj, Klisović ističe kako je svako angažiranje vojske trošak.

Miro Bulj iz Mosta kazao je kako slikama tenkova na ulicama Hrvatske straši narod i da su to dezinformacije,a HDZ-ov Miroslav Tuđman kazao je da 'već dugo nismo čuli ovakav dogmatski i u potpunosti netočan iskaz u Hrvatskom saboru'.

Čini mi se da se ovim 'letećim izmjenama' dvaju zakona pokuša progurati koncept o kojem bi trebalo široko raspraviti u Saboru, a to je koncept domovinske sigurnosti, ustvrdio je SDP-ov Igor Dragovan u saborskoj raspravi o dopunama Zakona o obrani i o nadzoru državne granice.

Dragovan smatra da predložene izmjene nisu ustavne, njima se ne definira što bi Oružane snage trebale raditi asistirajući policiji u nadzoru državne granice, te da je uz to Sabor aposolutno isključen iz donošenja odluke o angažamanu Oružanih snaga.

Stranačka mu kolegica Gordana Sobol kazala je da je 'ispod svake granice' tražiti od zastupnika da se bez procjene analize rizika i uz kratko obrazloženje daju mogućnost predsjednici Republike, ministru i premijeru da sutra pošalju vojsku na granicu. 'Zakonima omogućavamo uskom krugu ljudi da sutra odluče da hrvatske Oružane snage dođu na granicu - kako, čime, tenkovima, s puškom na ruci', pita Sobol.

I Milorad Pupovac (SDSS) i Drago Prgomet (Hrid) zamjeraju izostanak analiza temeljem kojih se donose zakonske izmjene. 'Premijer je rekao da je smanjen priljev migranata, da je balkanska ruta zatvorena, zašto zakoni nisu ponuđeni kad je 600.000 migranata prošlo kroz Hrvatsku, a predlažu se sad', pita Prgomet.

'Ova zakonska izmjena je preventivni alat koji omogućuje ministru da ukoliko dođe do nekakvih nenadanih situacija da pravovremeno i na odgovarajući način odgovori na krize. Molim vas da budemo odgovorni i složni i donesemo dobru odluku', apelirao je HSLS-ov Dario Hrebak, a Klisović kazao da 'vojska na granici neće zaustaviti 'zle' ljude da užu u zemlju, vojska ih neće spriječiti. To je puno složeniji problem koji zahtjeva puno složenije mehanizme'.

Da svojom raspravom nepotrebno unosi nemir, Klisoviću je prigovorilia i HDZ-ova Sanja Putica: 'Ovo je prevažno sigurnosno pitanje i bez rješenja nacionalne sigurnosti nema ni našeg gospodarskog razvoja'. Putica je dodala i da je lako govoriti o sigurnosti iz Zagreba iz Hrvatskog sabora te podsjetila na situacije u povijesti kada je područje dubrovačko-neretvanske županije bilo ugroženo.

'Ja sam samo tražio da ne idemo u širenje ovlasti premijera i ministra bez dokaza i pravne analize', podsjetio je Klisović, a HDZ-ov Josip Borić mu kazao: 'Vama u SDP-u nije lako. Imam osjećaj da ne razumijete dosege oporbe. O vašoj dozvoli ne ovisi ništa, a ujedno ste i kontradiktorni. Kažete Hrvatski sabor treba donijeti odluku, a onda kažete da vi nećete podržati'.

'Ministar je kazao da će se ove izmjene primjenjivati u slučaju ugroze u iznimnim slučajevima. Vama se priviđa, vi vidite tenkove na ulicama, to je čista demagogija. Koliko smo zakona donijeli bez ikakvih analiza tvrdeći da pružaju mogućnost strateških investicija koje je predlagala vaša vlada. Prestanite govoriti da ste vi humani, a mi nehumani', zavapio je Borić.

Klisović je upozorio da Sabor ne smije dopustiti jednom političaru da ima ovlasti nad cijelom vojskom i da njome sam upravlja, a njegova stranačka kolegica Milanka Opačić podsjetila je kako je u vrijeme najvećeg vala migrantske krize policija pokazala svoj utjecaj: 'Kada smo se borili s migrantskom krizom, rješavali smo to na najbolji mogući način, nismo imali incidente, a predsjednica i tadašnja oporba zazivali su vojsku na granice'.

'Zanima me zašto ministar Orepić nije stao na stranu hrvatskih policajaca koji su dokazali da mogu održati reda. Podsjećam, nije bilo nikakvih incidenata. Zašto ste odlučili da vam netko drugi donosi odluke ako se pokazalo da hrvatsku sigurnost MUP može sam održati?', pitala je Opačić.

Ovaj Prijedlog zakona po pitanju izbjeglica u potpunosti je nepotreban i treba ga promatrati u jednom drugom kontekstu, upozorio je SDP-ov Nenad Stazić: 'MOST i HDZ nastoje, svim svojim snagama, izmijeniti sve redove kao što je to slučaj Lozančić. Hrvatska vojska neće i ne smije djelovati samostalno, a kao i svaka vojska u svijetu mora slušati civilnu vlast. Ovaj zakon nepotrebno ovlašćuje premijera ili predsjednika da upravlja vojskom u bilo kojem trenutku. Time možemo reći da je ovaj Zakon priprema za državni udar'.

Zbog tih riječi, HDZ-ov Ivan Šuker kazao je potpredsjedniku Sabora Mostovu Robertu Podolnjaku da je bio dužan dati opomenu Staziću, koji je pak na to poručio da on ima pravo reći što misli i da ga nitko neće uplašiti nikakvim opomenama.

'Moramo razmišljati kako će, ako prihvatimo ovaj prijedlog Zakona, Europa percipirati stanje u Hrvatskoj. Hoće li to utjecati na gospodarstvo i turizam? Ono što je u fokusu, imam osjećaj da se ovdje na neki način trguje sigurnošću. Mi tebi Brkića i Rimac, a ti meni Lozančića i vojsku. Tko je glavni u toj Vladi, tko ima ovlasti, premijer Orešković ili potpredsjednik Karamarko? Karamarko se nadvio kao neka crna sila i nad ministrom Orepićom i ostalima te želi utjerati strah u kosti MOST-u', kazao je SDP-ov Gordan Maras

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić prozvala je Marasa da u vrijeme rata tenk nije vidio i da ga ako izađe na ulicu neće ni znati prepoznati.

'Ovo nije način na koji se provodi sjednica. Ovo što dopuštate kolegici Strenja Linić to je nedopustivo, ako hoćete biti pristrani, javno to objavite da znamo na što možemo računati', kometirao je na to Stazić.

'Kolegice Strenja Linić, ja sam tada imao 17 godina, hoćete li i moje dijete, koje sada ima šest godina, isto tako prozivati. Ja znam da hrvatska javnost vidi što vi radite i zbog toga vam je rejting pao od izbora. Ja pokušavam zaštititi vašeg ministra od onoga što mu Karamarko radi', rekao je Maras na što je Podolnjak upozorio da ne mogu na ovakav način komunicirati u Hrvatskom saboru.

Stazić je osvrćući se na mogućnosti zloporabe promjena od strane vladajućih, podsjetio da je bivši predsjednik Stipe Mesić umirovio pobunjene generale i odvojio vojsku od politike što je izazvalo žestoku reakciju jednoga od umirovljenih generala i HDZ-ova saborskog zastupnika Damira Krstičevića

'Zamjeniče Iviću, vaša odgovornost je velika, Hrvatska vojska je depolitizirana potpuno. Vi znate da su časnici u odorama dolazili na stranačke skupove, danas se to ne događa. Ne smiju biti članovi stranaka, ne smiju dolaziti na stranačke skupove, ne smiju politički djelovati i oni ne djeluju. Imamo profesionalnu vojsku. Na vama je velika odgovornost da ne dopustite ponovnu politizaciju vojske. Ovaj Zakon to omogućava. Da izvan Ustava i zakonskog okvira po kojem ta vojska djeluje, kao da je politizirana, bude upotrebljena na način da potpredsjednik Karamarko počne tumačiti da negdje postoji opasnost', kazao je Stazić.

I podsjetio: 'Ionako je rekao da ne poštuje ministra unutarnjih poslova, pa onda bez obzira što policija obavlja neke poslove, on kaže, ne, to će vojska jer ja sam ovdje nadležan za nacionalnu sigurnost. Ja sam potpredsjednik vlade. I upotrijebi vojsku. O tome Vam govorim. O opasnosti zloupotrebe. Nemojte upropastiti tu poziciju koja se izgrađivala dugo godina. Kažite koga treba zaštititi - građane, od koga? Na koji način? To ne znamo, to ovdje ne piše. Što ja znam što će Karamarko sutra tumačiti što sve predstavlja nacionalnu opasnost. Ako bude slušao Šukera, okrenut će tri tenka na mene. Sami ste rekli da je ovaj zakon nepotreban i s time se slažem'.

'Uvaženi zastupnik Stazić govori o temi koja nije predmet rasprave. Vezano za umirovljenje, ja sam bio jedan od tih generala, ja sam potpisao to pismo s mojim časnim kolegama generalima i opet bih ga, gospodine Staziću, potpisao zato što sam se borio za istinu o Domovinskom ratu. Domovinski rat je čist, on je osloboditeljiski i donio je Hrvatskoj mir i slobodu', rekao je Krističević, kojega je podržao i Bulj, a reagirao je i Šuker.

'Molim vas da ne dozvolite kolegi Staziću da svojim retoričkim egzibicijama vrijeđa časnu i poštenu Hrvatsku vojsku. Ako on može reći da bi Hrvatska vojska mogla okrenuti cijevi ili bilo koji hrvatski političar, na bilo kojeg hrvatskog građana, krajnje je ponižavajuće i vrijeđajuće', kazao je Šuker, a Podolnjak poručio da je rasprava dosegla razinu koja prelazi granice normalne parlamentarne rasprave.