NULTA TOČKA

Žestok okršaj Pusić i Jakovčića zbog Ine i MOL-a

04.12.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Oštra prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova i svojeglavi predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji posljednjih mjeseci remeti ionako poremećene odnose između koalicijskih partnera u vladajućoj koaliciji, porječkali su se u HRT-ovoj emisiji 'Nulta točka' oko odnosa prema Ini i MOL-u

Voditelja Mislava Togonala zanimalo je planiraju li vladajući poništiti ugovor Ine s MOL-om ako sud potvrdi prvostupanjski presudu Ivi Sanaderu. Evo kako je to izgledalo.


Vesna Pusić:
Ina je u situaciji u kojoj je, s visokim udjelom u vlasništvu Hrvatske, ali s upravljačkim pravima koja su na puno manjoj razini. Što će se dogoditi u slučaju Sanader, jedna je stvar, ali o slučaju Ine i partnerstava s mađarskom stranom će se razgovarati i tvrtka sigurno neće nastradati zbog toga, jer samo bi još to trebalo - da se zbog toga ta tvrtka zabije u zemlju.

Mislav Togonal: Prvostupanjska presuda koja ne mora biti potvrđena kaže da je to kriminalan ugovor sklopljen mitom.

Vesna Pusić: Vidjet ćemo kako će sve izgledati do kraja, ali sigurno se tvrtka neće uništavati - to svima možemo vrlo jasno reći.

Ivan Jakovčić:
Ako se dogodi da ovo bude pravomoćna presuda i to bude glavni argument, onda se apsolutno mora razgovarati s mađarskom stranom, čak i jednostrano učiniti sve da se otkaže takav štetan ugovor jer je on očito štetan. I ne samo to - treba još nešto napraviti. Ne treba odgovarati samo onaj tko je primio mito, nego i onaj tko je dao mito, treba razgovarati i o tome, jer mi ćemo biti članica Europske unije kao i Mađarska. Mislim da treba ozbiljno razgovarati i o tome tko je dao mito.

Vesna Pusić: Polako s tim dečki, polako s tim. Tvrtku sigurno nećemo uništavati.

Ivan Jakovčić: Vesna, Vesna, ti si ministrica vanjskih poslova i ja te mogu razumjeti kad tako govoriš. Ne govorimo ni o kakvom uništavanju tvrtke, ne daj Bože, ali zbog položaja ministrice vanjskih poslova drukčije gledate na odnose s Mađarskom i ja to razumijem. No ja sam potpuno neovisan i neopterećen time i mogu reći da je takav ugovor štetan, a ako se dokaže primanje mita za Inu, onda Hrvatska ima razloga tražiti raskidanje takvog ugovora i ima argumente. Ali treba razmisliti i o tome tko je dao mito.