oprez na internetu

Žena u Koprivnici nasjela na ponudu online zajma; nije dobila ni lipe, ali je ostala bez nekoliko tisuća kuna

24.03.2021 u 10:07

Bionic
Reading

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve

Oštećena 69-godišnjakinja s koprivničkog područja putem društvene mreže stupila je u kontakt s nepoznatim osobama koje su ponudile zajam te su za realizaciju tražile da u više navrata uplati novac. Nakon uplate više tisuća kuna oštećena nije dobila zajam.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192. Ne šaljite novac nepoznatoj osobi - ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Dobro razmislite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije. Također, osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperator, osoba koja nudi unosan posao ili kredit.