GRABAR KITAROVIĆ U VATIKANU

'Žena se danas treba ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj'

27.05.2015 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. Posjetom Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović započela je službeni posjet Svetoj Stolici. Izrazivši zadovoljstvo susretom s rektorom mons. Jurom Bogdanom, redovnicama, redovnicima, studentima te brojnim hrvatima koji žive i rade u Rimu, predsjednica Republike rekla je kako je Zavod značajno mjesto za hrvatsku povijest i kulturu kroz koji su prošli naraštaji najučenijih Hrvata, navodi se na službenim stranicama predsjednice RH.

'Ovo mjesto je za nas ostalo jedno od najvažnijih u nacionalnoj kulturi. Plodovi rada brojnih naraštaja uvelike su oblikovali naš identitet i kulturu i time posvjedočili kako hrvatski narod i njegova kultura i znanost bez sumnje i ravnopravno pridonose zajedničkoj izgradnji europske civilizacije na kršćanskim temeljima', kazala je predsjednica Grabar Kitarović. Rektor Bogdan ukratko je predstavio povijest Zavoda ustvrdivši da su svetojeronimske ustanove u Rimu, koje u kontinuitetu djeluju 563 godine, imale važnu ulogu za kulturni i društveni napredak Hrvata.

U nastavku svog posjeta, hrvatska je predsjednica kasnije u srijedu održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum na temu 'Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu'. Tamo je kazala da je u današnjem svijetu teško biti žena čak i ako si na visokom položaju. 'Danas je teško biti žena - trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj", rekla je Grabar-Kitarović u predavanju na temu "Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu".

Ona je podsjetila da je i sama "prva izabrana hrvatska predsjednica", te da je bila i "prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u".

Osvrnula se i na težak položaj žena u nekim zemljama poput Afganistana, te ustvrdila da su i intelektualci puni predrasuda.

"Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje od života krave ili koze ... Puno predrasuda vidim i kod liberala i kod onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobijediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice", rekla je Grabar-Kitarović.

[PREDAVANJE NA PAPINSKOM SVEUČILIŠTU] Predsjednica je održala predavanje na temu "Žene u politici". KGK - "Žene su...

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on 27. svibnja 2015

Ona bi u četvrtak trebala razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga bi se trebala sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon susreta s papom Franjom predsjednica će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Kako se očekuje, hrvatska predsjednica trebala bi pozvati papu Franju u posjet Hrvatskoj.

Prvi posjet predsjednice Grabar Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.