U 5. GODINI MANDATA

'Zemlje koje skrivaju naš novac trebaju reći gdje je!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2014 16:29
  • Objavljeno 02.06.2014 u 16:24
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Predsjednik Ivo Josipović naglasio je u ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji o transparentnom poslovanju kako je važno da europske zemlje jedne drugima pomognu u borbi protiv korupcije, te da zemlje u kojima se skriva kapital ukraden iz Hrvatske 'kažu gdje je taj novac'

Josipović je kao pokrovitelj govorio na konferenciji 'Transparentno, etično i sigurno poslovanje' čiji je cilj ukazati na važnost transparentnog poslovanja, prije svega države s tvrtkama.

'Mi u Europi... moramo jedni drugima pomoći u borbi protiv korupcije... Nažalost previše je slučajeva u kojima je naša domaća korupcija potpomognuta koruptivnim postupcima iz drugih europskih zemalja', rekao je hrvatski predsjednik u govoru.

'Ja bih volio da se isti entuzijazam za progon korupcije pokazuje i u našim partnerskim zemljama u EU. Volio bih isto tako da zemlje u kojima se skriva kapital ukraden iz Hrvatske budu transparentne i kažu gdje je taj novac', naglasio je. 'To su neka očekivanja na koja mislim da mi kao članica EU i kao partner imamo pravo'.

Borba protiv korupcije rezultat je i političke volje, ali i kulture, mentaliteta i svijesti ljudi. Hrvatska je kao država premostila prvu barijeru kada je, da bi ušla u EU, pokazala da se želi boriti protiv korupcije. U međuvremenu, promijenila se svijest ljudi, smatra predsjednik, i 'naše je društvo postalo visoko senzibilizirano'.

'Najvažnija je stvar promijeniti mentalitet', rekao je Josipović, dodajući da su kontrolni mehanizmi vrlo važni, ali da bez korjenite promjene u glavama pravih rezultata neće biti, 'a tu smo na dobrom putu'. 'To ne znači da korupcije nema, nažalost još u mnogim sferama osjećamo da je ona tu među nama', rekao je predsjednik.

Podaci za RH pokazuju da još ima posla – to pokazuju i podaci Transparency Internationala Hrvatska (TIH) ali i svakodnevni život.

Kao koruptivne mehanizme koji još uvijek postoje, predsjednik Josipović spomenuo je javne nabave koje bi zapravo trebale biti antikoruptivna forma.

Josipović je rekao kako se zalaže za društvenu odgovornost poslovanja gdje je poslovanje puno više od profita, gdje je ono interakcija tvrtke i zajednice. 'Loše je također svako malo mijenjati propise, jer se gubi sigurnost poslovanja a bez toga nećemo moći postati konkurentni', rekao je Josipović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!