dobio većinu glasova

Željko Horvatović novi je predsjednik Visokog kaznenog suda. Donosimo detalje iz njegove biografije

31.03.2021 u 20:52

Bionic
Reading

Iako se spekuliralo da bi novi predsjednik Visokog kaznenog suda mogao biti Ivan Turudić, dva glasa više ipak je dobio sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović

Željko Horvatović, tijekom Domovinskog rata bio je vojni sudac, no javnost ga u novije doba pamti kao predsjednika sudačkog vijeća koje je izreklo prvu presudu Branimiru Glavašu.

U to vrijeme, pisao je svojedobno Telegram, bio je predsjednik prvostupanjskog Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda. Sudačku je karijeru započeo je još sredinom 1980-ih, na Općinskom sudu u Zagrebu.

Nakon ukidanja Vojnog suda, Horvatović je izabran za suca Županijskog suda u Zagrebu. Do preuzimanja slučaja Glavaš, predsjedao je sudskim vijećem u desecima sudskih postupaka, među kojima je bio i postupak protiv posrnulog tajkuna Josipa Gućića zbog potkupljivanja sudskih vještaka.

Tijekom suđenja Glavašu i ostalima, unatoč pokušajima opstrukcija, uspio je zadržati konce rukama. Nije reagirao ni na optužbe da je bio samo zadužen da kaže “krivi su”, niti je želio davati komentare kada ga je Glavaš, nakon bijega u BiH, nazvao telefonom i prijetio da će se kad-tad u životu sresti. U obrazloženju presude sudac Horvatović je ustvrdio da se nije radio o politički montiranom procesu što je Glavaš pokušavao cijelo vrijeme nametnuti kao činjenicu. Tu presudu kasnije je ukinuo Ustavni sud te odredio da se suđenje ponovi.

Horvatovićevo sudsko vijeće u ponovljenom postupku krivnje je oslobodilo bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u aferi kamioni, a on je bio i član sudskog vijeća koje je potvrdilo presudu bivšem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama u Mađarskoj.

Horvatović na razgovoru odgovarao i na pitanja o Mamiću

Horvatović za kojeg je glasalo šest od 11 članova DSV-a rekao je u prethodnom razgovoru s kandidatima za tu dužnost da predsjednik suda mora imati primarne ljudske kvalitete, stvarati dobro ozračje na sudu, biti pravedan, imati moralne karakteristike na višoj razini i biti nepristran.

Odgovarajući na pitanja članova DSV-a Horvatović je, u prethodnom razgovoru, kazao da mu je nezamisliva situacija u kojoj bi mu netko stavio sat na ruku, a upitan što bi napravio kad bi ga pozvali na druženje gdje se nalazi osoba kojoj je sudio ili trenutno sudi rekao je da to baca ružnu sliku na cjelokupno pravosuđe. Ta su se pitanja odnosila na tvrdnje odbjeglog Zdravka Mamića koji se družio sa sucima koji su ga osudili, a jednom je na ruku stavio sat koji je sudac naknadno vratio.