šefica Nastavnog zavoda

Željka Karin o eksploziji zaraze u Dalmaciji: Odgovorni su građani, koliko god to možda zvučalo preoštro. Ako ovako nastavimo, mogao bi se pojaviti dalmatinski soj

10.03.2021 u 14:52

Bionic
Reading

Brojka novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je skočila na 203, a 23 posto testiranih pokazalo se pozitivnim. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da 'nema većih žarišta, ali i da u splitskom zaleđu - Imotskom i Sinju - ima mnogo onih s istim prezimenima, odnosno da su problematična obiteljska okupljanja'

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin kazala je da su za ovu situaciju odgovorni prije svega građani, 'koliko god to možda zvučalo preoštro'.

'Imamo jako puno novih slučajeva vezanih uz privatna druženja u obiteljima, nešto su porasle brojke u školama, a zasad ih ne možemo povezati s popuštanjem mjera i otvaranjem terasa. Problem su zatvoreni prostori', kazala je Karin.

Na području ove županije potvrđeno je nekoliko desetaka slučajeva britanskog soja i četiri slučaja češkog soja, od uzoraka koji su poslani na obradu. Britanski soj utvrđen je među igračima Hajduka i u zatvoru na Bilicama, a češki soj kod osoba zaraženih na privatnim okupljanjima.

'Ako ovako nastavimo, mogao bi se pojaviti i dalmatinski soj. Virus mutira i sve je moguće, makar se nadamo da se to neće dogoditi', dodala je Karin.

Ovog tjedna ponovno je testirana 231 osoba u splitskom zatvoru i virus je potvrđen kod još jednog djelatnika i 12 zatvorenika.

Više od 50 posto novozaraženih dolazi iz obitelji

'Nemamo ogromnu eskalaciju, ali imamo velika grupiranja i više od 50 posto novozaraženih dolazi iz obitelji. Deplasirano je konstantno ponavljati da se treba držati epidemioloških mjera, to je jedini način da se zaštitimo jer cijepljenje još uvijek nije uzelo maha. Ne možemo reći da se radi o trećem valu epidemije, ali treba poštivati mjere', rekla je Karin.

Ponovno je naglasila da uzrok porastu brojki nisu otvorene terase kafića, nego prije svega druženja u zatvorenom prostoru.

Cijepljenje i dalje sporo

'Što se tiče cijepljenja, znatno je poboljšan odaziv zdravstvenog osoblja, no cijeli proces i dalje ide jako sporo. Nadamo se znatno većim količinama cjepiva u idućim tjednima.'

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Nepokretni građani, inače, cijepe se u svojim domovima dok je za slabo pokretne u suradnji s njihovim liječnicima i Crvenim križem organiziran prijevoz do punkta za cijepljenje.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split trenutno se nalazi 60 osoba pozitivnih na Covid dok se 11 osoba nalazi na respiratoru. Ove brojke proteklih tjedana uglavnom stagniraju.