sindikat upozorava

Od 44 zaraženih u svim hrvatskim zatvorima, čak je 41 na splitskim Bilicama. Zarazu proširio policajac koji je morao raditi usprkos simptomima?

04.03.2021 u 20:14

Bionic
Reading

Nakon što je Zatvor u Splitu postao žarište zaraze koronavirusom s 56 pozitivnih nalaza, što službenika, što osoba lišenih slobode, iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske smatraju da se treba utvrditi odgovornost uprave navedene ustanove

'Od Ministarstva pravosuđa i uprave, zatim državnog tajnika Josipa Salapića te pomoćnice ministra za zatvorski sustav i probaciju Jane Špero čekamo odgovor pa ćemo najvjerojatnije zatražiti smjenu Uprave tog zatvora.

Imamo saznanja da se naš kolega nije osjećao dobro te je tražio da ide kući. Nisu ga pustili već je radio dva dana sa simptomima, a testirali su ga sada, kada i sve ostale, i došao mu je pozitivan nalaz', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Armin Tatarević, predsjednik Sindikata, te dodao:

'Znači, on je zaražen koronavirusom radio, kretao se po radnim mjestima unutar zatvora i među kolegama. Zar je onda čudno da se virus proširio? Smatramo da to pokazuje da se u Zatvoru u Splitu ne poštuju epidemiološke mjere i da rukovodeća struktura ne radi kako treba posao za koji dobivaju visoke plaće.

Jasan pokazatelj je i činjenica da sada u tom zatvoru ima više zaraženih nego u svim ostalim zatvorima u Hrvatskoj. I osoba lišenih slobode i pravosudnih policajaca. Na neodgovorno ponašanje Uprave je sigurno utjecao i kroničan nedostatak pravosudnih policajaca, zbog kojeg im je nužan svaki čovjek', zaključuje Tatarević.

U zatvoru na Bilicama je zaražena 41 osoba lišena slobode i 15 službenika zatvora. Osim toga je u samoizolaciji 39 osoba lišenih slobode te jedan zatvorski službenik.