isto stajalište

Zelenski razgovarao s Xi Jinpingom: Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji

13.06.2024 u 23:12

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Kina neće prodavati oružje Rusiji, rekao je Zelenski u četvrtak

Zelenski je govorio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu G7 u Italiji. Nije precizirao kada je održan razgovor sa Xijem.

Posljednji javno poznati telefonski razgovor između Zelenskog i Xija bio je u travnju 2023., jedini takav poziv od početka ruske invazije.

"Imao sam čvrst razgovor s (čelnikom) Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo da li je osoba vrijedna ugleda. Neće jer mi je dao (svoju) riječ, “ rekao je Zelenski na engleskom.

Biden se uključio kad je Zelenski završio govor, rekavši: "Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju za to, tako da zapravo pomaže Rusiji."

Zelenski je rekao da, ako Kijev i Kina imaju ista stajališta o miru, među njima može doći do dijaloga, te da ako Peking ima alternativni pogled, može pripremiti alternativnu "formulu mira".

Ukrajinski čelnik promovirao je svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom "formulom mira".

Švicarska bi ovog vikenda trebala ugostiti međunarodna izaslanstva iz desetaka zemalja i organizacija na summitu koji će pokušati približiti mir u Ukrajini.

Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizira Švicarska.

Oko 40 šefova država i vlada, zajedno s izaslanstvima iz 90 zemalja i organizacija, trebalo bi prisustvovati summitu koji se održava tijekom vikenda u Bürgenstock Resortu na Luzernskom jezeru.

Rusija nije bila pozvana i odbacila je događaj kao zapadnu propagandu.