PET ZAHTJEVA VLADI I SABORU

Zelena akcija traži obnovu moratorija na nuklearke

26.03.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Zelena akcija uputila je Vladi i Saboru pet zahtjeva, potaknuta priopćenjem za medije Nuklearne elektrane Krško da je 'povratak NEK-a na mrežu odgođen', te u svjetlu nuklearne havarije u Japanu

Situacija sa oštećenom nuklearkom Fukushima uvjerila nas je, priopćava Zelena akcija, da i zemlje s najvišom industrijskom tradicijom i uređenim institucijama nisu u stanju predvidjeti sve opasnosti po nuklearne elektrane i osigurati njihov dovoljno siguran rad.

Od Vlade i Sabora Zelena akcija zahtijeva obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj; obustavu tzv. 'Hrvatskog energetskog nuklearnog programa'; aktivno zalaganje Vlade protiv gradnje novih nuklearnih reaktora u susjedstvu; odustajanje od najavljenog produženja radnog vijeka nuklearne elektrane Krško sa 40 na čak 60 godina; temeljito preispitivanje sigurnosti rada nuklearne elektrane Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije.

Zelena akcija smatra neprihvatljivom postojeću razinu transparentnosti rada NEK, te je 'krajnje vrijeme da se provede temeljito preispitivanje sigurnosti rada Nuklearne elektrane Krško'.

Osim toga, potrebno je uspostaviti trajne mehanizme nadzora nad njenim radom i provedbom vezanih mjera sigurnosti u Hrvatskoj, a u nadzoru treba osigurati sudjelovanje predstavnika onog dijela struke i javnosti koji su kritični prema korištenju nuklearne energije.

Zelena akcija smatra, naime, da nuklearne elektrane nisu dovoljno sigurne, te da nisu ni 'čisti' ni 'zeleni' izvor energije. Cijeli ciklus goriva za nuklearne elektrane ima izrazite štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi, čak i onda kad sve funkcionira bez havarije, a za visoko radioaktivni otpad ne postoji adekvatan način dugoročnog zbrinjavanja, poručila je Zelena akcija.

Gradnja nuklearne elektrane u Hrvatskoj gurnula bi nas u energetsku ovisnost i imala porazne gospodarske posljedice, stoji na kraju priopćenja Zelene akcije.