PORED ŽIVOG KUJUNDŽIćA

Zdravko Marić detektirao gdje ima manevarskog prostora za uštede u zdravstvu

03.04.2019 u 12:54

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da zbog dugova u zdravstvenom sustavu, koji su i dalje visoki i iznose preko sedam milijardi kuna, treba provesti uštede unutar zdravstvenog sustava.

"Dugovi u zdravstvu se gomilaju drugo vremena, a mi smo kao Vlada prvi puta uspjeli smanjiti dugove u zdravstvu bez da smo povećali javni dug. No, oni su i dalje na visokim razinama i iznose preko sedam milijardi kuna, kada se gleda objedinjeno HZZO, zdravstvene ustanove čiji je osnivač država, odnosno kliničke bolnice i lokalne bolnice", rekao je Marić novinarima pred Banskim dvorima.

Odbacio je tvrdnju da je zbog dugova u zdravstvu u sukobu s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem s kojim, kaže, ima dobru komunikaciju i odnos, ali ne mogu o u svemu razmišljati jednako. "Nema nikakvih sukoba, ali ja moram kao ministar financija javno i otvoreno govoriti", dodao je.

Marić smatra kako je s prihodne stranke proračuna u zdravstvenom sustavu učinjeno dosta, ali to ne može riješiti sve probleme već su potrebne uštede za koje u zdravstvenom sustavu ima prostora.

"Financijski sigurno ima prostora da se rade određene uštede po pitanju optimizacije uvjeta poslovanja i načina poslovanja. Ako date određena sredstva i poplaćate dugove te smanjite rokove plaćanja, onda postoji i manevarski prostor da se uvjeti redefiniraju i reprogramiraju", kaže Marić.

Podsjetio je kako je Vlada 2017. u zdravstveni sustav preusmjerila 1,5 milijardu kuna za plaćanje dugova, koji su prvi puta smanjeni bez povećanja javnog duga. U 2018. za istu je namjenu osigurano petstotinjak milijuna kuna, a više novca u zdravstvo će se sliti i tijekom 2019., što su omogućile izmjene Zakona o doprinosima i povećanje zdravstvenog doprinosa.

Također, dodaje Marić, smanjen je PDV na bezreceptne lijekove, tako da se na sve lijekove plaća PDV od pet posto.