BRANITELJ U SRPSKOM ZATVORU

Zbog Veljka Marića prozvano Ministarstvo vanjskih poslova

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2013 17:02
  • Objavljeno 24.04.2013 u 17:02
veljko marić

veljko marić

Izvor: tportal.hr / Autor: braniteljski-portal.hr

Udruga ‘Pravednik’ upozorila je danas da se hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koji je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici te potom u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991. godine, krše ljudska prava te da je njegov slučaj u javnosti potpuno zaboravljen.

Predsjednik udruge Natko Kovačević je ustvrdio na konferenciji za novinare, da Marić nije bio uhićen, već kako je ocijenio, ‘otet od strane srbijanske policije’, a da hrvatska vlast nije učinila ništa da mu pomogne. Marić je potom osuđen u Srbiji, kako tvrdi Kovačević, temeljem ‘upitnog i sumnjivog sudskog postupka’. Mi tvrdimo da je Veljko Marić nevin i da mu se nikako u Srbiji nije moglo suditi za zločin u Hrvatskoj, što je pravna agresija, dodao je.

Naglasio je da mu se u srpskom zatvoru krše ljudska prava poput medicinske skrbi i prava na šetnju tvrdeći da je Marić 22 sata dnevno zaključan u čeliji. Optužio je predstavnike sadašnje i bivše vlasti da nisu učinili ništa kako bi pomogli tom hrvatskom branitelju te da je taj slučaj u javnosti zaboravljen. Najavio je da će cijeli slučaj internacionalizirati te pokušati bar da se Marića vrati u Hrvatsku kako bi se postupak protiv njega obnovio ili kako bi ovdje služio kaznu.

Marko Francisković iz udruge ‘Pravednik’ naglasio je da su predstavnici te udruge željeli posjetiti Marića u zatvoru, ali da im je to onemogućeno za što je optužio hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu. Rekao je da je udruga temeljem našeg veleposlanstva željela organizirati posjet tom hrvatskom branitelju po proceduri koja se koristi i za posjete iz Srbije u hrvatskim zatvorima ali, kako je rekao, odbijeni smo bez valjanog obrazloženja. Optužio je Ministarstvo vanjskih poslova za opstrukciju kontakta predstavnika te udruge i Marića, kao i na medijsku blokadu tog slučaja u Hrvatskoj.

U udruzi Pravednik danas su istaknuli i da se Mariću, koji je do uhićenja bio zdrav, u zatvoru pogoršalo zdravstveno stanje te da je dobio astmu, a povećani su mu faktori rizika za dijabetes i bolesti srca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!