U BANANI NAKON IZDVAJANJA IZ 3. MAJA

Zbog spora s Vladinom agencijom nisu primili tri plaće

04.06.2014 u 14:34

  • +14

Prosvjed metalaca pred Ministarstvom gospodarstva

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Bionic
Reading

Pred Ministarstvom gospodarstva prosvjedovali su radnici tvrtke Motori i dizalice, koja je izdvojena iz riječkog brodogradilišta 3. maj, i to zbog neisplate triju plaća. Zatražili su sastanak s ministrom Ivanom Vrdoljakom i izrazili želju za nastavkom restrukturiranja, u čemu bi im mogla pomoći Vlada

'Iz razloga što se CERP, kao Vladina agencija, žalila na program predstečajne nagodbe i time nas dovela u nezavidnu poziciju da ne možemo ugovarati poslove s partnerima, a investitori dok se problem ne riješi ne mogu dati obvezujuće ponude, to produžava agoniju u našoj tvornici', rekao je sindikalni povjerenik Branko Kužet.

Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom vezano na problematiku društava 3. maj TIBO i 3. maj MID (3. maj - Tvornica industrijske i brodske opreme i 3. maj - Motori i dizalice) istaknuli su da je završen javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica te su u prvom krugu interes za navedena društva iskazali investitori iz Danske i Njemačke.

Ističu kako su i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uložili sve napore pri traženju potencijalnog investitora za navedena društva ne bi li osigurali njihov opstanak.

Tražeći potencijalne investitore pokušalo se i s Kermas energijom i Končarom pronaći model suradnje za ta izdvojena društva iz 3. maja.
No kod potencijalnih investitora je postojala rezerva prema navedenim društvima i nisu iskazali interes unatoč pokušaju države za svim zakonskim modelima suradnje, navode iz DUUDI-ja.

Zabrinjavajuća je činjenica, upozoravaju dalje iz DUUDI-ja, da nakon izdvajanja navedenih društava iz sustava Brodograđevne industrije 3. maj ista nisu vlastitim sredstvima i proizvodnjom niti jednom osigurala novac za isplatu plaća. Ujedno je u 2013. i 2014. godini za društva 3. maj TIBO I 3. maj MID ukupno isplaćeno više od 87 milijuna kuna za isplate plaća, otpremnina i restrukturiranje, a putem sredstava Centra za restrukturiranje i prodaju te pravnog prethodnika AUDIO-a.

Posljednja uplata za navedena društva išla je u travnju 2014. godine, u iznosu nešto većem od 10 milijuna kuna upravo za otpremnine i plaće. Odluka o uplati (pozajmici) je prema odluci Upravnog vijeća CERP-a uvjetovana obvezom uprava društava da dostave dokaz o potpisanim ugovorima iz kojih je vidljivo kako će društva osigurati prihod dostatan za samostalno podmirivanje redovitih obveza. Rok za dostavu potpisanih ugovora je tri mjeseca od Odluke o pozajmici.

Činjenica je kako TIBO i MID imaju kvalitetne potencijalne mogućnosti, država se, uvjeravaju u Državnom uredu za državnu imovinu, bori za opstanak tih društava, no da bi ona opstala, potrebno je osigurati proizvodni program koji je osnova budućnosti. Dakle, proizvodnja na tržištu, a kako bi društva osigurala samostalno poslovanje bez potpora države. Potpore po Zakonu o državnim potporama odobrava Europska komisija.

Kako država i dalje vjeruje u potencijal 3. maja TIBO, ističu da je za njega u tijeku drugi krug prikupljanja javnih ponuda za kupovinu dionica (prikupljanje obvezujućih ponuda) te se nade polažu u stranog investitora, jer domaći nisu bili zainteresirani.

Za 3. maj MID, iako je iskazan interes u prvom krugu, nije donesena odluka za drugi krug jer je CERP uložio žalbu protiv rješenja kojim je odobreno sklapanje predstečajne nagodbe. Razlog za žalbu leži u činjenici da je bez dogovora i suglasnosti CERP-a društvo 3. maj MID predvidjelo da će CERP snositi plaćanje obveza društva prema trećima. U tijeku je žalbeni postupak pred Trgovačkim sudom u Rijeci, a drugi krug za obvezujuće ponude investitora bit će pokrenut ovisno o ishodu postupka žalbe.

I dalje je prisutan optimizam po pitanju slučaja 3. maja MID obzirom je za njega dostavljeno pismo interesa za kupnju dionica, ističu. Pritom upozoravaju kako potencijalni zainteresirani investitor u slučaju drugog kruga prikupljanja obvezujućih ponuda nije dužan na njega aplicirati.

RTL Autor: RTL