apel za humanost

'Zbog situacije s koronavirusom nedostaje svih krvnih grupa, pozivamo sve dobrovoljne darivatelje da dođu dati krv'

21.04.2020 u 10:37

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu dobrovoljnom darivanju, ilustrirajući to i trenutnim stanjem zaliha krvi i krvnih pripravaka. Na slici je vidljivo kako nedostaje svih krvnih grupa, a Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pitali smo kako se u vrijeme pandemije koronavirusa dobrovoljno daruje krv

'Nisko je stanje svih krvnih grupa jer je iza nas težak period u kojem je zbog ove situacije dolazilo puno manje darivatelja. Bilo je akcija poput one navijača Dinama, Bad Blue Boysa. Ukidanjem pojedinih mjera i u situaciji kada je manje zaraženih pozivamo darivatelje svih krvnih grupa', govori za tportal transfuziologinja Patiricija Topić Šestan, voditeljica Odjela za davalaštvo krvi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Darivatelji se, ističe, ne trebaju unaprijed najaviti. Upozorava kako je važno pridržavati se propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

'Drži se razmak od dva metra, djelatnici su prekriveni maskama, imaju rukavice. Darivateljima se dezinficiraju ruke. Strogo se pridržavamo i zadovoljavamo propisane uvjete', govori.

Poseban apel i zamolbu s Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, upozorava transfuziologinja Topić Šestan, uputili su tijekom ožujka. Tada su i na službenim stranicama zamolili da akcijama ne pristupaju oni darivatelji kojima nije prošlo 28 dana od putovanja izvan zemlje, računajući od datuma povratka u Hrvatsku, oni koji su bili u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom i ako su ga preboljeli, računajući od prestanka simptoma i pod uvjetom da su ponovljeno negativni na SARS-COV-2.

  • +12
Darivanje krvi u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

'Krv mogu darovati svi od 18 do 65 godina. Ako je riječ o prvom darivanju krvi, onda osobe do 60 godina', govori za tportal.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, koji prikuplja više od polovice krvi u Hrvatskoj te njome kao i krvnim pripravcima opskrbljuje više od 30 zdravstvenih ustanova, objavio je trenutačno stanje zaliha prema krvnim grupama. Gotovo sve krvne grupe su na rubu premalih zaliha.

'Ako su trenutačne količine krvi vaše krvne grupe ispod oznake PREMALE ZALIHE, molimo vas da se odazovete na akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema rasporedu darivanja koji je objavljen na našoj web stranici ili kod nas u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, 10 000 Zagreb.

Ako su trenutačne količine krvi vaše krvne grupe iznad oznake PREVELIKE ZALIHE, molimo vas privremeno odgodite darivanje dok se zalihe vaše krvne grupe ne smanje', navode na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra obavijestio je kako im nedostaje krvne grupe 0, a Crveni križ odmah je uputio poziv dobrovoljnim darivateljima te se prošle nedjelje stvorila kolona Osječana koji su darovali krv.

V. d. pročelnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a, prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija za Glas Slavonije rekla je kako nije iznenađena takvim odazivom jer je empatija dobrovoljnih darivatelja godinama itekako poznata.

'Unatoč izostanku operativnih zahvata, zalihe krvi treba, i to posebice za hematološke i onkološke bolesnike te kardiokirurške pacijente. Slučaj disekcije aorte odnese i po 50 doza krvi, a takav slučaj nedavno se i dogodio. Srećom, ljudi su uvijek spremni pomoći i nakon ove akcije bolesnici u KBC-u Osijek sigurni su da im neko vrijeme krvne grupe 0 neće nedostajati', rekla je Samardžija za Glas Slavonije.

Osječki KBC putem svoje službene stranice na Facebooku zahvalio je dobrovoljnim darivateljima krvi na 'iskazanoj humanosti i nesebičnosti'.

'Hvala vam što ste se odazvali apelu i strpljivo čekali u redu da biste dali krv. Treba imati veliko srce i puno volje da se skupi ovoliko velik broj darivatelja te se nadamo da će vaš primjer dodatno ohrabriti i potaknuti još više građana na dobrovoljno darivanje krvi', napisao je KBC Osijek u svojoj zahvali.