nagli porast

Zbog rata u Ukrajini Njemačka bilježi rekordan broj stanovnika, u migracijskom plusu su prvi puta od 1959. godine

19.01.2023 u 15:49

Bionic
Reading

U Njemačkoj je krajem prošle godine živio rekordan broj stanovnika, a nagli porast se povezuje s useljavanjem iz Ukrajine, priopćio je u četvrtak Savezni statistički ured u Wiesbadenu

„U Njemačkoj je krajem prosinca živjelo 84,3 milijuna stanovnika, što je 1,1 milijuna više nego krajem 2021. i najveći broj zabilježen na kraju neke godine", priopćio je Savezni statistički ured.

Razlog porasta broja stanovnika, kako je priopćeno, leži u činjenici da je osjetno mnogo više osoba uselilo u Njemačku nego što se iz nje iselilo.

"U Njemačku je prošle godine uselilo 1,45 milijuna ljudi više nego što se iselilo, što je najveći migracijski plus unutar jedne godine otkako se od 1959. vode statistike", stoji u priopćenju.

Porast broja useljenih osoba ne povezuje se samo s velikim priljevom izbjeglica iz Ukrajine, nego općenito s povećanim brojem useljenika.

"Pored pojačanog useljavanja izbjeglica iz Ukrajine bilježi se i pojačano useljavanja osoba drugih nacionalnosti", kaže se u priopćenju Saveznog ureda za statistiku. Posebno se u drugoj polovini godine povećao broj ilegalnih migranata iz Afganistana, Sirije i Iraka.

Istodobno je nastavljen trend negativnog odnosa broja umrlih i novorođenih.

"Bez useljavanja bi broj stanovnika još od 1972. bio u konstantnom padu", kaže se u priopćenju.

Stručnjaci smatraju da će se Njemačka, bez ciljanog i pojačanog useljavanja, u narednim godinama suočavati s velikim problemima, posebice na tržištu rada.

"U stanovništvu pratimo značajne promjene: generacija tzv. baby-boomera, dakle pripadnika generacije rođenih u pedesetim i šezdesetim godinama, odlazi u mirovinu, što će u narednim godinama predstavljati veliki izazov za blagajne mirovinskog osiguranja, zdravstveni sustav i tržište rada", komentirao je najnovije statistike Sebastian Kluesner sa Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.