PREPORUKE BISKUPsKE KONFERENCIJE

Zbog porasta oboljelih slovenski vjernici na ulasku u crkvu moraju ostaviti osobne podatke

22.07.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Slovenski katolički vjernici morat će ubuduće na ulazu u crkve ostaviti osobne podatke, stoji u najnovijoj preporuci Slovenske biskupske konferencije usklađenoj sa zdravstvenim vlastima radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom

Prema mjeri koja je stupila na snagu u utorak, vjernici će morati na ulazu u crkve ostavljati svoja imena, adrese i telefonske brojeve, a mjera će biti primjenjivana samo prilikom misa nedjeljom i praznicima jer misama tijekom tjedna nazoči manje vjernika i svećenik ih u pravilu sve poznaje.

Najnovije epidemiološke upute ukazuju na čuvanje podataka o vjernicima u trajanju od 30 dana, a koji se u slučaju izbijanja zaraze ili epidemije moraju predati nadležnim službama kako bi se utvrdili kontakti sa zaraženim osobama.

Slovenska biskupska konferencija naglasila je da će se kutija s podacima vjernika uništiti nakon 30 dana ukoliko se prije toga ne utvrdi da je u crkvi boravila zaražena osoba.

Ukoliko se broj zaraženih u župi značajno poveća, svećenik tijekom mise mora nositi masku, dok su ostale crkvene svečanosti poput krizmanja dopuštene samo na otvorenom. Mise na otvorenom za najviše 500 ljudi dopuštaju se jedino ukoliko je osigurana fizička udaljenost među vjernicima. Ukoliko ta mjera nije osigurana, svi su dužni nositi maske, dezinficirati ruke i predati svoje osobne podatke, javljaju slovenski mediji.

Nove mjere i posebna ograničenja uvedeni su i za druga vjerska okupljanja, druženja, duhovne vježbe i seminare, a do daljnjeg su opozvane sve ranije izdane dozvole za duhovne seminare i predavanja koja izvode svećenici, redovnici i redovnice te laici iz inozemstva.

Dosad je u Sloveniji od početka epidemije potvrđeno gotovo 2000 zaraženih osoba, a ukupno je preminulo 114 bolesnika.