SKANDAL U ZAGREBU

Zbog pedofilije pritvoren ugledni sveučilišni profesor

14.02.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Ugledni zagrebački sveučilišni profesor već je 16 dana u istražnom zatvoru u Remetincu zbog sumnji da je bludničio nad pokćerkom u mlađoj tinejdžerskoj dobi. Njegovi kolege s fakulteta te šira sveučilišna zajednica šokirani su zbog tog slučaja, posebice zato što ta priča traje više od godinu dana i što je 39-godišnji profesor već drugi put u zatvoru zbog istoga djela, otkriva Jutarnji list

Naime, još u studenome 2011. djevojčica je povjerila majci kako se očuh, majčin partner s kojim žive u zajedničkom domaćinstvu u Zagrebu, neprimjereno ponaša prema njoj i dira je po intimnim dijelovima tijela. Majka je partnera prijavila policiji, a profesor je tada pritvoren.

Dijete je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, detaljno i uvjerljivo ispričalo što se događalo proteklih mjeseci te je Županijsko državno odvjetništvo spremalo optužnicu protiv tada 37-godišnjeg profesora. Međutim, već nakon tjedan dana pritvora profesor je pušten na slobodu jer je dijete povuklo iskaz. Navodno je majka sugerirala kćeri da povuče iskaz.

Majka i djevojčica nastavile su živjeti sa sveučilišnim profesorom, a on je u međuvremenu čak i napredovao na fakultetu te postao predstojnik jednog zavoda, što je mnogim njegovim kolegama bilo čudno. Ne samo zbog optužbi za pedofiliju, već i zbog činjenice da je tako brzo napredovao.
No potkraj prošle godine profesora je pokćerka ponovno optužila za bludničenje. Majka je partnera opet prijavila pa ga je 29. siječnja policija uhitila te je otada u istražnom zatvoru.
Profesor je, doznaje Jutarnji, pred tužiteljima sat i pol iznosio obranu.

Plakao je i tvrdio da mu pokćerka smješta zbog njegova strožeg odgoja i cjelokupne obiteljske situacije koju teško podnosi.

Profesor i majka djevojčice u vezi su, naime, dobili i zajedničko dijete, a takve optužbe, tvrdi profesor, njezin su način privlačenja pažnje i 'osvećivanja' očuhu.
Osumnjičenik je predlagao sucu da mu izrekne mjeru zabrane približavanja pokćerki, nudio da se odseli iz stana koji je navodno njegovo vlasništvo, sve s ciljem da ne ode u pritvor.

Sudac nije uvažio njegov prijedlog i odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Dokažu li se optužbe, profesoru po članku 193. Kaznenog zakona prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.