SVE ZBOG KAŠMIRA

Zbog pakistanskih prijetnji Indija kupuje oružje vrijedno 3 milijarde dolara

20.01.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Indija će ove godine od Rusije i Izraela naručiti oružje vrijedno 3 milijarde dolara. Do odluke New Delhija o narudžbi streljiva, tenkovskih motora, protuoklopnih projektila i raketnih lansera došlo je nakon najnovijih prijetnji iz Pakistana o mogućoj odmazdi za nedavni upad indijskih specijalaca u dio Kašmira pod kontrolom Islamabada

Kako pišu svjetske agencije, Indija će od Izraela nabaviti nekoliko tisuća projektila raznih kalibara te dronove, dok će Rusija opskrbiti indijsku vojsku s motorima za tenkove T90 koji su okosnica oklopnih snaga te s nekoliko tisuća protutenkovskih projektila, kao i s raketnim lanserima. Iz Rusije, također, stižu minobacači te oklop za borbena vozila.     

Točan broj oružja nije objavljen u javnosti, ali iz indijskog ministarstva obrane navode kako se radi o količini kojom će se osvježiti kopnena vojska, dok vojni analitičari ističu kako se radi o poprilično brzoj odluci o kupnji.

Odluku je ubrzala nedavna prijetnja Pakistana koji je poručio Indiji kako joj slijedi odmazda zbog nedavnog upada indijskih specijalaca u dio Kašmira kojeg kontrolira Islamabad.

Neimenovani izvor iz vrha indijske vojske kazao je za Huffington Post kako je 'mudro biti pripremljen na sve', dodajući kako je kupnja pokazatelj 'potrebe za održavanjem minimuma pripremljenosti'.

Početkom ovog mjeseca načelnik glavnog stožera indijske vojske general Bipin Rawat kazao je za indijske medije kako do naoružavanja dolazi zbog mogućeg vođenja rata na dvije bojišnice. Govoreći o dvije bojišnice, Rawat je mislio na prijetnje Pakistana i Kine s kojom je Indija ratovala početkom 60-ih godina prošlog stoljeća kada je Peking zauzeo regiju Aksai čime je smanjen indijski dio Kašmira. Dodatno, Pakistan je 1963. prepustio Kini neke dijelove svog Kašmira, i to one na koje je pretendirala Indija.