toplinski val

Zbog nesnosnih vrućina rekordna potrošnja struje: Prebacili smo višegodišnji prosjek za dvoznamenkasti postotak

30.06.2022 u 18:26

Bionic
Reading

Hrvatsku je ovaj tjedan pogodio prvi toplinski val tijekom kojeg su u nekim mjestima zabilježene i rekordno visoke temperature za lipanj. U Kninu je u srijedu zabilježeno nevjerojatnih 39,7 Celzijevih stupnjeva, a kuhao se i ostatak Hrvatske. Zbog nesnosnih vrućina klimatizacijski uređaji rade pojačano, a službeni podaci kažu da je u srijedu zabilježena najveća maksimalna satna potrošnja u zadnjih pet godina

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) zabilježio je veću dnevnu potrošnju električne energije u odnosu na višegodišnji prosjek. Ukupna dnevna potrošnja u srijedu iznosila je 60.973 MWh, odnosno, bila je 7569 MWh ili 14 posto veća od višegodišnjeg prosjeka. Najviše struje trošilo se oko 14 sati uz satnu potrošnju od 3054 MWh, što je najveća satna potrošnja zadnje srijede u lipnju u posljednjih šest godina. Maksimalna zabilježena satna potrošnja uopće bila je u veljači 2012., a iznosila je 3193 MWh.

Za danas je previđena jednaka potrošnja, sa zanemarivo manjim maksimumom isto oko 14 sati. Iz HOPS-a ističu da unatoč povećanoj potrošnji nema problema s opskrbom energije te da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini.

Dodaju kako su potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namirene iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Tako je jučer 62 posto potrebne dnevne energije namireno iz hrvatskog elektroenergetskog sustava, a preostala energija uvozom. Udio proizvodnje NE Krško za hrvatski elektroenergetski sustav u ukupnom uvozu iznosio je oko 34 posto.