veliki kaos

Zbog nasilja u Parizu pritvoreno 378 ljudi, 133 osobe ozlijeđene

02.12.2018 u 11:38

Bionic
Reading

U nasilju i neredima koji su u subotu pratili prosvjed "žutih prsluka" zbog povećanja poreza i cijena goriva ozlijeđene su 133 i pritvoreno je 378 ljudi, priopćila je policija u nedjelju. Policija je uhitila ukupno 412 osoba. Među 133 ozlijeđena, 23 su pripadnici redarstvenih snaga, dodaje policijska uprava. Zapad i središte Pariza bili su u subotu tijekom čitavog dana poprište velikog nasilja.

"Velik broj" uhićenih i ozlijeđenih, ocijenio je policijski izvor, znatno je veći nego na prošlim prosvjedima u Parizu 24. studenog. Policija je tada objavila podatak o 24 ozlijeđene osobe, među kojima je bilo 5 policajaca, i o 103 uhićene, od kojih je 101 pritvorena.

Nasilje s barikadama, paljenjem automobila, pljačkom trgovina, okršajima policije i prosvjednika, tijekom jutra se uglavnom događalo oko Slavoluka pobjede, a zatim se proširilo gradom u kojemu je bilo raspoređeno oko 4.600 pripadnika redarstvenih snaga.

"Djelovalo se u skladu sa strategijom koju su vodili 'stručnjaci' za stvaranje nereda i za razbijanje", rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner za TF1 u subotu navečer.

"Identificirali smo gotovo 3.000 ljudi koji su kružili Parizom" i činili štetu, "što je znatno otežalo intervenciju redarstvenika", rekao je poslije ministar za BFMTV.

  • +27
Protesti u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Trećeg dana nacionalnih prosvjeda "žutih prsluka" vlada je odlučila pojačati sigurnost na Elizejskim poljanama sustavnom provjerom osobnih iskaznica, ali na glasovitoj aveniji je bilo tek petstotinjak prosvjednika, izvijestile su vlasti.

Zbog stanja u zemlji predsjednik Emmanuel Macron je sazvao izvanrednu sjednicu vlade.