'ZAR NETKO TREBA POGINUTI?'

Zbog napada na vozača, svi splitski autobusi stali na 10 minuta

14.01.2019 u 15:28

Bionic
Reading

Svi autobusi splitskog javnog prijevoznika Prometa u ponedjeljak točno u podne zaustavljeni su na deset minuta u znak prosvjeda protiv načina na koji se tretiraju fizički napadi na njihove vozače. Posljednji brutalni napad zbio se u petak navečer, kada su dvojica maskiranih napadača pretukli jednog vozača metalnom šipkom, opljačkali ga i ostavili onesviještenog na pločniku

Sindikati koji djeluju u toj tvrtki smatraju da se radi o pokušaju ubojstva iz koristoljublja, a na konferenciji za novinare zatražili su da se napadi na njihove djelatnike ubuduće tretiraju kao napadi na službenu osobu.

Od uprave tvrtke, pak, zatražili su da se vozačima osiguraju antivandalske kabine, te da se autobusi opreme videonadzorom, što se posebno odnosi na njih nekoliko desetaka koji će biti nabavljeni tijekom ovog ljeta.

Ukoliko u razumnom roku ne bude reakcije institucija, najavljuju, zajedno sa sindikatima iz drugih gradova organizirat će se prosvjed diljem Hrvatske - no to, kako su kazali, neće biti zaustavljanje nego obustavljanje javnog prijevoza.

  • +23
Vozači Prometovih autobusa u podne su zaustavili vozila u znak prosvjeda Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Mjere nažalost neće pomoći našem pretučenom kolegi, kao ni drugima koji su doživjeli traumatična iskustva na svome radnom mjestu, ali će pomoći drugima da svoju pažnju usmjere na sigurnost putnika i da ne strepe hoće li biti pretučeni. Gospodi u Saboru postavljam pitanje: što im treba da se pokrenu, zar netko treba izgubiti život?, kazao je povjerenik Sindikata hrvatskog vozača Mario Jukić.

Sindikalist Ivan Barišić iznio je nadu da će 'Promet' u ovom slučaju postupiti ljudski 'jer nije pokazao veliko zanimanje u dosadašnjim sličnim slučajevima', te da će pretučenom kolegi omogućiti barem stopostotnu plaću za vrijeme bolovanja.

'Nije moguće da u svakom autobusu bude po jedan policajac, ali očekujemo zaštitu pomoću antivandalskih kabina i videonadzora, te da će se napadi ubuduće tretirati kao napadi na službene osobe', kazao je.

'Treba li netko ubiti vozača u vožnji, pa da ljudi poginu, da bi se napad napokon tretirao kao kazneno djelo, a ne prekršaj? Kad se vozača prebije, on mora moliti boga da su ozljede teške - jer ako su lakše, ništa se ne dogodi', upozorio je Hrvoje Mlikota iz Sindikata vozača i prometnih radnika.