'TUKLI SMO VAS, TUĆI ĆEMO OPET'

Zbog napada na lezbijke otvorena istraga u splitskoj policiji

19.06.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Splitska policija ponovno je na velikim mukama: nakon što je uspješno odrađena Parada ponosa, tjedan dana kasnije otvorena je interna istraga zbog prijave da su u incidentu u sitnim noćnim satima policajci napravili niz propusta, pa čak i sudjelovali u nasilju nad grupom djevojaka koje su prepoznate kao lezbijke

Na njih je na Bačvicama nasrnula grupa mladića, izudarali su ih šakama i nogama po glavi i tijelu, a dok su ih cipelarili vikali su: 'Lezbače, svi ste vi bolesni, treba vas ubit!' Oteli su im i mobitel kojim su pokušale snimiti napad. Dvojica policajaca koja su se pojavila u roku od desetak minuta, tvrde djevojke, odbili su privesti jedinog napadača kojeg su zatekli, tolerirali su njegove daljnje prijetnje poput: 'Tukli smo vas prošle godine, tući ćemo vas i dogodine', a navodno su ga čak i oslovili prezimenom.

Policajca se optužuje i da je nakon prigovora grubo odgurnuo djevojku koja je pala na pod, a saga se nastavila i u policijskoj postaji - kada su se požalile na postupanje snaga reda, djevojke su dobile prijetnju da će im 'opaliti trisku'.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska potvrdila je da se 'provjeravaju svi navodi', pa javno pozvala napadnute djevojke se jave i daju službenu izjavu koja bi se iskoristila kao prigovor na rad policajaca.

'Ukoliko se pokaže da je bilo nepravilnosti, slijede sankcije', najavila je glasnogovornica Marina Kraljević Gudelj

Udruge Kontra i Iskorak, od kojih su djevojke zatražile pravnu pomoć, najavile su da će zbog propusta također podnijeti prijave Odjelu za zakonitost postupanja policije i Odjelu unutarnje kontrole MUP-a.

'Protiv počinitelja ćemo podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, prijetnje i razbojništva, a sve u vezi sa zločinom iz mržnje', stoji u priopćenju ovih udruga, koji postupanje splitske policije nazivaju sramotnim.

Same djevojke ne žele istupati u javnosti te su zamolile medije da ne otkrivaju njihov identitet.