REAKCIJE RODITELJA NE STAJU

'Zbog najave izbacivanja djece iz vrtića trebaju letjeti glave!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.08.2011 15:51
  • Objavljeno 29.08.2011 u 14:20
RODITELJI VRTIĆ DIJETE KOLICA

RODITELJI VRTIĆ DIJETE KOLICA

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Iako su u zagrebačke vrtiće stigle famozne Bandićeve uplatnice, reakcije roditelja ne staju. U pismu koje je danas stiglo na adresu tportala, jedna čitateljica (podaci poznati redakciji) na Bandića se obrušila zbog njegovih izjava te čak zatražila njegovu ostavku

Tportalova čitateljica u svom je pismu kazala da je recesijski izgovor za Bandićev model plaćanja vrtića u potpunosti neprihvatljiv.

Apsolutno poštujem socijalne kriterije, ali da se na djeci vadi zagrebački proračun, apsolutno mi je neprihvatljivo. Ono što je najgore, nitko nas ne pita i ne uračunava izdatke po kreditima. Imate situaciju da je plaća, iako relativno visoka, opterećena kreditom i, ono što ni ovrhom ne može biti uzeto, Bandić može uzeti za vrtić, pitam se od čega će ti ljudi živjeti. Jer, ako dijete ne ide u vrtić, nema plaće, a ako ide i ima plaće, ne ostane ništa za život. Toliko o Bandićevoj socijalnoj osjetljivosti, svedimo i one koji još jedva drže glavu nad vodom na apsolutne siromahe.

No, to je sve već vjerojatno bilo negdje rečeno. Ono na što sam vam ja željela skrenuti pažnju i nadam se da će ga mediji za te stvari prozvati je činjenica da si je 'naš' gradonačelnik dozvolio dvije izjave za koje smatram da su na takvoj razini da bi, kad bi netko tko tako nešto izjavio u uređenom društvu i zemlji, na njegovoj funkciji, odmah morao dati ostavku:

1. nedavno je 'mrtav – hladan' izjavio da ga 'za one koji će plaćati više nije briga'. Dakle, to su po njemu građani drugog reda. Vrli gradonačelnik
dozvolio si je izjaviti da ga za određeni postotak građana kojima odgovara uopće nije briga, i to onih koji mu pune gradski proračun bezobrazno viskom prirezom koji on bezobzirno troši na svoj image umjesto na društveno korisne stvari.

2. izjava koja nadmašuje ovu prethodnu je izjava da će djeca onih roditelja koji ne plate po njegovom izračunu 'letjeti van iz vrtića'. Dakle, za tako nešto se traži i daje ostavka. Možda netko može reći da će netko zbog ovog ili onog odletjeti s posla ili će netko odletjeti u zatvor, ali za dijete koje nema još ni sedam godina, ni krivo ni dužno, da netko tko je još k tome na funkciji gradonačelnika izjavi da će letjeti iz vrtića, to je nečuveno – za to bi njemu trebala 'odletjeti glava', i to odmah
', stoji u pismu naše čitateljice.

Samo par sati kasnije javila nam se i druga čitateljica (podaci poznati redakciji), majka djevojčice vrtićke dobi, koja je gradonačelniku Bandiću postavila i nekoliko konkretnih pitanja.

Zanima me zašto se niste udostojali ni do danas sagraditi vrtić ni školu u kvartu Kajzerica, zbog čega smo prisiljeni dijete upisivati u privatni vrtić (apsolutno je neprihvatljivo i bahato objašnjenje o 'neriješenim imovinsko-pravnim odnosima' koja ste upotrijebili svaki put kad Vam je netko postavio ovo pitanje, a isto se povlači već nekoliko godina jer sam uvjerena, da je bilo dobre volje i nečijeg interesa, ovo pitanje bi odavno bilo riješeno)?

Zašto prilikom donošenja odluke o naplati vrtića na temelju dohodovnog cenzusa niste uzeli u obzir da mnogi od nas imaju kredite, zbog čije su otplate naša naizgled 'velika' primanja ustvari sasvim prosječna i zbog čega ćemo mi 'legalisti', koji imamo svaku lipu uredno prijavljenu (ali ne i izdatke za kredite) na kraju najgore proći? Zar je bilo tako teško, pored te silne dokumentacije koju smo prikupljali, zatražiti da se dostavi dokumentacija o kreditnoj zaduženosti, kako bi ista bila uzeta u obzir (tj. oduzeta od ukupnog iznosa) prilikom odlučivanja o cijeni vrtića?

Zar Vam nije dovoljno to što svaki mjesec kroz prirez u gradski proračun uplatim tri do četiri puta više od nekih drugih sugrađana koji imaju tri do četiri puta više novca od mene, ali se to, naravno, u dokumentaciji koju su podnijeli nigdje ne vidi? Vjerujte mi, nemam ništa protiv toga da platim vrtić više od nekog tko je u teškoj materijalnoj situaciji (moja obitelj, za razliku od mnogih koji imaju više od nas, povremeno uplaćuje bar iznos od 50-ak kuna za ljude koji se nalaze u teškoj situaciji), ali imam protiv toga da plaćam više od nekog tko ima puno više novca od mene, ali i puno deblji obraz za muljanje i varanje?

Hoće li moje dijete imati bolji tretman i bolje uvjete u vrtiću zato što ću ja plaćati vrtić više od nekog tajkuna koji nije transparentno prijavio svoja primanja (ili se, što je postalo jako popularno od donošenja Vaše odluke, prijavio na adresu u vikendici, a supruga s malim primanjima je prijavljena na adresi s djecom, kako bi plaćali manji iznos)?

Mi ćemo vjerojatno preživjeti i skupljim plaćanjem vrtića (ako franak ne bude divljao još više), ali će moje dijete zasigurno ostati uskraćeno za odlazak u kino i kazalište (hvala Vam na tom, pa komu još danas trebaju djeca koja pohađaju neke kulturne sadržaje). Ne znam kako da Vam opišem našu sreću što ćemo skupljim plaćanjem vrtića pomoći jadnicima koji žive u skupim stanovima, imaju privatne firme i prijavljene 3.000,00 kuna primanja (a mahom su bogobojazni, časni Hrvati i katolici). Sasvim sam sigurna da oni koji su u teškoj materijalnoj situaciji svoja prava već sad mogu ostvariti jer kod njih nema muljanja, sve se može dokazati i nemaju što kriti. Ali najveći profiteri ovog Vašeg 'pravednog' sustava naplate bit
će oni koji imaju dovoljno debeo obraz za laganje. Svaka Vam čast!' napisala je čitateljica.

Podsjećamo vas da se sa svojim reakcijama i iskustvima na temu Bandića i vrtića i dalje možete javljati na našu e-mail adresu vijesti@t-com.hr. Udruga Vrtić za sve poziva vas pak da svoja pitanja o vrtićima uživo postavite njihovom odvjetničkom timu u srijedu, 31. kolovoza, od 18 do 20 sati u Centru za ljudska prava (ulica Kralja Držislava 6) u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi