kafić murano

Zbog Miletićeve tužbe protiv Langera na sud u Puli pozvani brojni političari

12.10.2019 u 11:32

Bionic
Reading

Zbog tužbe pulski gradonačelnik Boris Miletić podignuo protiv osnivača grupe Atomsko sklonište, Bruna Langera na sud u Puli bit će pozvani brojni svjedoci

Podsjetimo, Miletić je Langera tužio zbog zbog izjave u Glasu Istre u kojoj ustvrdio da je pulski gradonačelnik svojevremeno vodio kafić na Lungomareu. Langerov odvjetnik Marino Folo, koji smatra da gradonačelnik kao javna osoba mora znati pretrpjeti kritiku. Naveo da se Langer u intervjuu za Glas Istre Borisu Miletiću obraćao isključivo kao gradonačelniku te da niti na jednom mjestu nije insinuirao da je Miletić vlasnik kafića "Murano", već samo da ga je vodio zajedno sa svojom bivšom djevojkom Katarinom Dobronić.

'Mi nigdje ne tvrdimo da je Miletić bio vlasnik, već želimo dokazati da je sudjelovao u vođenju kafića. On je posluživao i naplaćivao piće, a za te tvrdnje imamo svjedoke', rekao je Folo.

Naglasio je da Bruno Langer ima pravo iznositi svoje mišljenje o gradonačelniku kao javnoj osobi jer je to svrha demokracije, dodajući da ga za nesposobnost nerijetko prozivaju i brojni oporbeni političari. Iz tog razloga, Folo je zatražio da se kao svjedoci ispitaju i neki istarski političari, što je sutkinja prihvatila, piše Glas Istre.

Tako će se zbog "slučaja kafić" u narednim ročištima pred sutkinjom naći i SDP-ovci Sanja Radolović i Vili Bassanese, HNS-ovka Kristina Bulešić, HDZ-ovci Jurica Šiljeg i Petar Ćurić te Damir Kajin.

Iako je Bruno Langer uoči ročišta najavio da će tražiti psihijatrijsko vještačenje pulskog gradonačelnika, sutkinja je to odbila, rekavši da bi takav zahtjev eventualno mogla odobriti da je druga strana dostavila popratnu medicinsku dokumentaciju. Langer je naveo da ima 70 godina i da ga dosad nitko nije tužio, pa ni u doba najžešćeg komunizma, kada je kako kaže, govorio svašta.

Langer je rekao je da ima svjedoke koji će potvrditi da je Boris Miletić početkom 2000-tih vodio kafić, a to su među ostalim tadašnja vlasnica Katarina Dobronić, njezini roditelji Dušanka Babin Dobronić i Ante Dobronić ali i konobari i voditelj kafića Đeni Akelić, Tijana Popović i Dragan Jovanović. Svi će oni biti pozvani na sud.

Među svjedocima naći će se i glavni urednik Glasa Istre Robert Frank jer, kako je pojasnio Folo, gradonačelnik Miletić u tužbi navodi da mu je povrijeđena zaštita privatnosti prema Zakonu o medijima, pa će Frank sudu morati pojasniti okolnosti formiranja teksta. Sutkinju je začudilo što se za svjedokinju poziva i novinarka Chiara Bilić koja nije autorica spornog intervjua, no Langerova obrana tražila je da Bilić bude svjedokinja jer je u naknadnom članku razgovarala s pojedinim izvorima koji su također potvrdili da je Miletić vodio kafić.

Gradonačelnik sudu treba dostaviti presliku radne knjižice, a sud će od Ureda državne uprave Istarske županije zatražiti dokumentaciju ne bi li se vidjelo je li Miletić od 2000. godine do danas, na svoje ime ikada imao otvoren obrt. Uz to sud traži od tužitelja da u roku od 30 dana dostavi isprave iz kojih bi bilo vidljivo da je sporni kafić vodila Miletićeva bivša djevojka Katarina Dobronić.

Od Porezne uprave sud će zatražiti dostavu godišnjih financijskih izvješća za kafić "Murano". Iduće ročište na kojem će se suočiti Boris Miletić i Bruno Langer održat će se ili krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine, a nakon toga će se ispitivati svjedoci.

Miletić je u tužbi naveo da su mu u 'iznimno visokom opsegu povrijeđeni ugled, dostojanstvo, čast, dobar glas i ime' .

Također, smatra da mu je zbog određenih Langerovih izjava povrijeđena zaštita privatnosti prema Zakonu o medijima i pravo osobnosti prema Zakonu o obveznim odnosima. Zbog svega potražuje 11 tisuća kuna.