stroge mjere

Zbog koronavirusa pooštren granični režim s BiH: Svi koji dolaze u Hrvatsku idu u dvotjednu samoizolaciju

14.03.2020 u 23:34

Bionic
Reading

Zbog pandemije koronavirusa od subote navečer pooštren je režim na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Na području Metkovića novi režim primjenjuje se na međunarodnim graničnim prijelazima Doljani, Gabela Polje i Nova Sela, kao i na malograničnim prijelazima Unka i Gabela Polje II koji su do sada služili za prelazak lokalnog stanovništva.

Novi režim primjenjuje se u skladu s međudržavnim ugovorima, a podrazumijeva to da svaka osoba nakon prelaska granice mora u dvotjednu izolaciju. Prilikom ulaska u RH sanitarni inspektor izdat će rješenje o samoizolaciji, kojega će se osoba morati pridržavati.

​Kako doznaje Slobodna Dalmacija tranzit kroz Neum nije dio ove odluke i za sada se promet prema Dubrovniku na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini odvija neometano. Neum će podlijegati posebnom graničnom režimu pa tako bez obzira na moguće restrikcije i ograničenja komunikacija prema Dubrovniku neće biti upitna.

Kako će i na koji način Imoćani,ali i građani susjednih hercegovačkih mjesta koji svoja radna mjesta imaju s obje strane granice regulirati svoj status ostaje vidjeti, piše Slobodna.

BiH je od sutra na popisu zemalja iz kojih svi koji dolaze u Hrvatsku moraju u samoizolaciju. Kako je N1 potvrđeno iz Vlade, na snazi su nove mjere na granici s BiH. Državljani RH u BiH putuju na vlastitu odgovornost. BIH državljani koji pak ulaze u Hrvatsku odmah idu u samoizolaciju. Hrvatski državljani koji se vraćaju iz BiH moraju u samoizolaciju.