MUNJA ZAPALILA KUĆU

Zbog klizišta evakuacija, grade se zečji nasipi

14.08.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Uslijed snažnog nevremena praćenog jakom kišom, u nekim dijelovima i tučom, vatrogasci diljem zemlje imaju pune ruke posla

Državni centar za zaštitu i spašavanje od jutros je primio 100-tinjak poziva, a najkritičnije je na području Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije gdje su, uslijed aktiviranja klizišta, počeli s izgradnjom zečjih nasipa.

'Ukupno je zaprimljeno 100-tinjak poziva koji su vezani uz poplavljivanje podruma i dvorišta, otežano odvijanje prometa uslijed vode na koliku, tuče, rušenja stabala i pojavu klizišta. Najviše poziva bilo je u Krapinsko-zagorskoj županiji, 40-ak te oko 30 poziva u Karlovačkoj. U Krapinskim Toplicama gradi se zečji nasip zbog porasta vodostaja potoka Kostelina, službe su na terenu i pokušavaju otkloniti posljedice' , rekao je Nikola Krizmanić.

U Krapini je od jutra bilo 60-ak intervencija, na terenu je 25 vatrogasnih društava, a u pomoć im pristižu i vatrogasci iz susjednih općina, rekao je Media servisu zapovjednik županijske VZ, Marijan Lovrenčić koji ističe kako je, uz ono kod Krapinskih Toplica, aktivirano i još nekoliko klizišta gdje se grade zečji nasipi.


'Jutros su rađeni kod Donje Šemnice, Krapine, trenutačno su aktivirani radovi sa strojem kod Žutnice. Ima više mjesta i više aktivnih klizišta, kao što je primjerice na području Pačetine gdje voda prijeti rušenjem kuće, priprema se evakuacija ukućana', kaže Lovrenčić. Ispumpava se voda i na području Varaždinske županije.

'Trenutačno na 12 lokacija u županiji vatrogasci ispumpavaju vodu iz domaćinstava ili se provode mjere obrane od poplave. To je pretežno sjeverozapadni dio županije, područje općine Cestica. Na terenu je 130 vatrogasaca iz 15 DVD-ova, no sve linije su i dalje zauzete, ljudi sve više zovu tako da očekujemo pojačanje', kaže zapovjednik Stjepan Kovaček.

Intervenirali su i zagrebački vatrogasci, a osim ispumpavanja vode, došlo je i do požara uslijed udara groma, rekao nam je Domagoj Crnić. 'Imali smo 25 intervencija, od toga dva požara, od čega jedan u noćnom klubu i jedan uslijed udara munje. Zasad se stanje smiruje, ali za očekivati je da ćemo i dalje raditi', zaključuje Crnić.

Nevrijeme je uzrokovalo i štetu u Koprivnici. Naime, za vrijeme jakog nevremena, munja je udarila u obiteljsku kuću u Goričkoj ulici te izazvala požar u potkrovlju. Vatrogasci JVP Koprivnica izašli su vrlo brzo na teren, ali nisu uspjeli ugasiti požar koji se proširio na ostatak kuće. Kako Glas Podravine doznaje od susjeda, vlasnik je kuće Podravkin direktor Nedjeljko Baričić. Na sreću, u vrijeme izbijanja požara u kući nije bilo nikoga jer je obitelj otputovala na Jadran.

RTL Autor: RTL