SPLITSKE BARUFE

Zbog Keruma ravnatelj napravio show u novom rodilištu

23.09.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon što je gradonačelnik Željko Kerum na javnoj televiziji izjavio kako se novo splitsko rodilište nalazi u rohbau fazi, ravnatelj splitske bolnice i predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović danas je napravio pravi medijski spektakl u novoj zgradi rodilišta

Marasović je mnogobrojne televizijske kamere, fotoreportere i novinare proveo kroz nekoliko etaža novog rodilišta: nove sobe, potpuno opremljene operacione sale, hodnike i rađaone, pa sve do nove garaža u prizemlju.

Nekada davno liječnik na otoku Šolti, sadašnji ravnatelj splitske bolnice Dujomir Marasović odnedavno je i šef splitskog HDZ-a. Funkcija je to koja ima veću specifičnu težinu od činjenice da je ravnatelj bolnice i daje mu veliki manevarski prostor za direktan napad na trenutačnog gradonačelnika Splita Željka Keruma.

U jednoj od prostorija je održao i kratku press konferenciju i otvoreno optužio gradonačelnika Keruma da je lagao na nacionalnoj televiziji. Istaknuo je da su mu to tolerirali na lokalnoj TV Dalmaciji - koja je u Kerumovom vlasništvu - i u Slobodnoj Dalmaciji - koja se pak ponaša kao da jest Kerumova - ali da to neće tolerirati na nacionalnoj razini. 'Ako je zbog laži morao odstupiti Nixon, onda treba i splitski gradonačelnik odstupiti zbog laganja na nacionalnoj televiziji', istaknuo je Marasović.

Dodao je i da je odlučeno ići s izmjenama u prostornom planu i da će se objekt svakako otvoriti do kraja listopada, u suradnji s gradskim vlastima ili bez. Naglasio je i da je nedolazak Keruma i njegova zamjenika Jure Šundova na ovu prezentaciju otvorena pljuska građanima Splita.

Na pitanja novinara odgovarao je i arhitekt Vjeko Ivanišević koji je kazao da mu je žao da se javnosti predstavlja završeni projekt, a da zapravo još nije u funkciji. Naglasio je i da pitanje nedefiniranog okoliša i pristupnih putova velika greška i smetnja i da do svega ovoga nikako nije smjelo doći.

Obilaskom nove zgrade rodilišta, može se reći da je to potpuno završen i izvanredno opremljen objekt, a u estetskom i dizajnerskom smislu veliki korak naprijed za splitsko zdravstvo.

Gradnja rodilišta počela je u svibnju 2006, po projektu Vjekoslava Ivaniševića, a dovršena je sredinom 2008. Troškovi izgradnje dosegnuli su basnoslovnih 37 milijuna eura, a otvaranje je zapelo zbog uporabne dozvole, odnosno stotinjak metara pristupne ceste. Naime, prije dovršetka radova ispostavilo se da se dio obrtnika ne želi iseliti iz svojih prostora u barakama koje priječe gradnju nove ceste. Zanimljivo je da je među njima i tadašnja gradska vijećnica Neda Makjanić Kunić iz Liste Velog mista, čija je modna kuća Mak registrirana na njezina muža.

Osim Dragutina Kunića (Mak) zemljište za tu cestu u rukama je Petra Draganje, Drage Veraje (Staklomont), Jokić-Draganje Joška Pavlova (Servis Pavlov) i pogrebnih poduzeća Ivane Bradvice i Nediljka Tonkića. Oni za zemljište uz stotinjak metara nove pristupne ceste traže basnoslovnih pet milijuna eura. Kerum im je istaknuo kako obrtnicima nema namjeru isplatiti pet milijuna eura za cestu. Nudi im isplatu po 'realnim cijenama', a ako i to propadne, spreman je sagraditi tunel ili most prema Klinici za porođaje i ženske bolesti. Kritičari ove ideje tvrde da bi gradnja tunela ili mosta također previše koštala gradski budžet.