nepravomoćna presuda

Zbog izvlačenja novca s računa vlastite tvrtke Jakeliću tri godine zatvora, Rašiću sedam mjeseci uvjetno

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2019 17:51
  • Objavljeno 10.07.2019 u 17:51
Županijski sud u Zagrebu

Županijski sud u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Zbog izvlačenja 30.000 kuna s računa vlastite tvrtke Izbočina u srijedu je Županijski sud u Zagrebu, na sedam mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od tri godine, nepravomoćno osudio Tomislava Rašića, dok je Robert Jakelić, zbog izvlačenja 9,2 milijuna kuna s računa te tvrtke i 1,2 milijuna kuna iz vlastite tvrtke te neplaćanja više od 600.000 kuna poreza, osuđen na tri godine zatvora

Protiv Dražena Štengla, kojeg je tužiteljstvo teretilo za poticanje na zloporabe u gospodarskom poslovanju, optužba je odbijena.

Tužiteljica Sunčica Blažević je svoj završni govor predala u pisanom obliku, istaknuvši da je tijekom dokaznog postupka neosporno dokazano da su Rašić i Jakelić počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret.

''Moj branjenik je doista bio osnivač tvrtke Izbočina, no to je bilo samo formalo, budući da je stvarno poslovanje vodio drugookrivljeni Jakelić. Iz iskaza svjedoka vidljivo je kako Rašić nije imao saznanja o osnivanju tvrtke niti je imao novac za polog za osnivanje. Svjedoci su potvrdili kako kod njega nije bila dokumentacija tvrtke, a nema ni jednog dokaza iz kojeg bi proizlazilo da je on vodio poslovanje tvrtke.

Jedino njegovo očekivanje bilo je da će dobiti neki posao na građevini. Rašić je, potvrdila je jedna od saslušanih svjedokinja, nakon osnivanja počeo dobivati izvode iz banaka, pritom ne znajući o čemu se radi'', kazala je u završnom govoru Rašićeva braniteljica Jadranka Matić.

Dodala je i kako je Rašić podigao 30.000 kuna sa svojeg računa, a koje je predao za okrivljenog Jakelića u kafiću kojeg je vodio Jakelićev šogor. Time, ustvrdila je braniteljica, nije dokazano da je Rašić taj iznos zadržao za sebe.

Jakelićeva braniteljica, odvjetnica Sineva Vukušić, svoj završni govor podnijela je u pisanom obliku. Pritom je istaknula da tijekom detaljne i opsežne analize izvedenih dokaza nije dokazao da je njezin branjenik počinio djela koja su mu stavljena na teret.

Optužnica je teretila Rašića da je 30. travnja 2009. sa žiro-računa vlastite tvrtke podigao 30.000 kuna, a koje nije upotrijebio za poslovanje tvrtke niti ih vratio na tvrtkin račun, već ga je zadržao za sebe.

Jakelića se teretilo da je od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2009., kao osoba koja je stvarno vodila Rašićevu tvrtku, s računa Izbočine podigao ukupno 9,2 milijuna kuna, koje je zadržao za sebe. Uz to, Rašić je prema optužnici s računa svoje tvrtke RO-JA podigao nešto više od 1,2 milijuna kuna koje nije koristio za poslovanje niti je taj novac vratio na tvrtkin račun. Također, Rašića se teretilo i za utaju nešto više od 600.000 kuna poreza.

Prema nepravomoćnoj presudi, Rašić mora 15 dana od pravomoćnosti presude u državni proračun vratiti 30.000 kuna, a Jakelić ukupno više od 12 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!