promjene u crkvi

Ruske pravoslavne crkve u zapadnoj Europi htjele bi se pripojiti Moskvi

08.09.2019 u 23:09

Bionic
Reading

Arhiepiskopija ruskih pravoslavnih crkava u zapadnoj Europi sa sjedištem u Parizu sklona je pripojenju Moskovskoj patrijaršiji, pokazalo je glasovanje na njezinoj općoj skupštini koje ipak nije potvrđeno, doznaje se u nedjelju od arhiepiskopije.

Na izvanrednoj općoj skupštini na kojoj su u subotu sudjelovali župni izaslanici (svećenici i laici), "prijedlog o pripojenju" arhiepiskopije Moskovskoj patrijaršiji dobio je 58 posto glasova (od 186 glasova), rekla je u nedjelju arhiepiskopija za agenciju France Presse.

No po njezinu statutu, za potvrdu glasovanja na izvanrednoj općoj skupštini nužna je dvotrećinska većina, reklo je poslije tajništvo Vijeća arhiepiskopije. "Odluka o eventualnom pripojenju ne može se donijeti na temelju te opće skupštine", dodalo je.

Arhiepiskopija ruskih pravoslavnih crkava u početku je zastupala Ruse koji su emigrirali na Zapad nakon boljševičke revolucije 1917. Arhiepiskopija je 1931. stavljena pod upravu Carigradske ekumenske patrijaršije, zadržavši svoj jedinstven položaj i samostalnost. Obuhvaća 120 župa, od Skandinavije do Španjolske. Nadbiskup tih crkava je Ivan iz Charioupolisa.

Glasovanje se događa u ozračju napetosti koje vlada zadnjih mjeseci nakon odluke Carigradske patrijaršije krajem studenog 2018. da "izmijeni statut" Arhiepiskopije i raspusti je.

Prijedlog o pripojenju odobren na skupštini u subotu omogućio bi "izlazak iz krize". On "osnažuje i stabilizira položaj arhiepiskopije u njezinoj cjelovitosti i autonomiji", navodi potonja u priopćenju koje je u petak, dan prije opće skupštine, objavila na svojoj mrežnoj stranici.

Arhiepiskopija ruskih pravoslavnih crkava u zapadnoj Europi "bit će nova vrsta crkvenog subjekta unutar Moskovske patrijaršije koji će se unijeti u njezine statute", dodaje.