AURO DOMUS

Zbog grčke krize vrijednost eura će padati, a vrijednost zlata rasti

08.07.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Vrijednost štednje stanovnika zemalja Europske unije, među njima i hrvatskih građana, danas je otprilike pet posto manja nego krajem prošlog tjedna, što znači da je na svakih 100 eura ušteđevine u bankama, svaki štediša izgubio četrdesetak kuna.

Iznos je to, primjerice, dvostruko viši od projsečne kamate na štednju koju odobravaju banke, što dovoljno govori o riziku klasičnih oblika bankarske štednje u odnosu na moguću „zaradu“.

Razlog gubitka novaca europskih štediša jest – referendum u Grčkoj kojim je najjužnija zemlja eurozone odbacila mjere štednje koje su joj predlagali kreditori. Zbog praktičkog „stečaja“ grčke države, financijska nestabilnost proširila se čitavom eurozonom, a euro je izgubio na vrijednosti u odnosu na ostale značajne svjetske valute poput dolara, jena ili švicarskog franka. Istovremeno, dok je vrijednost novca padala, u eurozoni značajno je narasla vrijednost zlata, koji postaje sve popularniji oblik štednje u Europi i svijetu.

- Na svjetskom tržištu vlada velika potražnja za zlatom, u koju su se osobito uključile i velike države poput Kine ili Rusije. Kako bi stabilizirala svoju valutu, Rusija otkupljuje enormne količine zlata, što diže cijenu plemenitim metalima. U posljednjih deset godina, cijena zlata se utrostručila – sada je cijena unce zlata oko 1.200 dolara, a ako se povijesni trendovi nastave, u roku od jednog desetljeća ta bi se cijena mogla minimalno udvostručiti, objašnjava Mirjana Bagić, direktorica prodaje tvrtke Auro Domus Bullion Market, najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za prodaju i proizvodnju investicijskog zlata u fizičkom obliku.
Cijena zlata osobito raste u vrijeme ekonomskih i finacijskih kriza, poput aktualne grčke krize koja trenutačno potresa Europsku uniju. No, dosad hrvatski građani nisu imali prilike sudjelovati u dobiti na tržištu zlata, budući da su se na trgovinu zlatom plaćali veliki porezi na luskuz i carine.

Međutim, hrvatskim ulaskom u EU dosadašnja porezna opterećenja zlata su ukinuta, što znači da se na trgovinu zlatom ne plaća niti PDV.

- Ta činjenica posebno je zanimljiva našim kupcima, koji su iz mjeseca u mjesec sve brojniji. Uz prepoznavanje vrijednosti zlata kod hrvatskih investitora, i pouzdanog uvjerenja na tržištu da će cijena značajno rasti u dolazećem razdoblju, razlog pojačane kupovine zlata posljednjih mjeseci, koja je u prvoj polovici godine premašila 12 milijuna kuna samo u našoj tvrtki, svakako je i uvođenje poreza na kamate na štednju. Naime, na zlato se ne plaća nikakav porez, stoga je ono postalo privlačnije investitorima s viškom sredstava, objasnila je Bagić.

Posebnost zlatnih proizvoda tvrtke Auro Domus Bullion Market jest u tome da su prilagođeni svim financijskim mogućnostima, budući da se njihova cijena kreće već od 200 kuna.

- Nije potrebno ulagati milijune da bi se moglo uključiti na tržište zlata, dovoljni su i značajno manji iznosi, a potencijalni dobitak na ulaganju drastično je veći od mogućnosti koje pružaju klasični oblici štednje. Za razliku od štednje u bankama koja je vezana ugovorima, kupnja zlata je jednostavna – kupac može proizvod naručiti i preuzeti u bilo kojoj od 160 poslovnica Auro domusa diljem Hrvatske, dobit će zlato u fizičkom obliku koje će moći pohraniti kod sebe ili predati na čuvanje, i u bilo kojem trenutku moći će ga jednostavno unovčiti, objasnila je Bagić.

Za više informacija i za besplatno savjetovanje o ulaganju u zlato dovoljno je nazvati broj telefona 0800 510 510 ili posjetiti stranice tvrtke Auro Domus Bullion Market