DIPLOMATSKI ODNOSI

Završena šestogodišnja svađa između Turske i Izraela

16.11.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Turska je objavila u srijedu imenovanje premijerova savjetnika za veleposlanika u Izraelu, slijedeći primjer Izraela i zapečativši normaliziranje odnosa između dvije zemlje nakon šestogodišnje svađe

'Imenovali smo Kemala Okema, savjetnika za vanjske poslove našeg premijera Binalija Yildirima, za veleposlanika' u Izraelu, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima.

Izrael je objavio u utorak da je imenovao sadašnjeg pomoćnika šefa misije u njegovu veleposlanstvu u Londonu Eitana Naeha za novog veleposlanika u Turskoj.

Razmjena veleposlanika zapečaćuje pomirenje između dvije zemlje nakon svađe nastale napadom izraelskih posebnih snaga 2010. na Mavi Marmaru, turski brod, dio humanitarne flotile koja je plovila prema Pojasu Gaze. Deset turskih aktivista na brodu ubijeni su.

Nakon šest godina zahlađenja tijekom kojih su opozvani veleposlanici, dvije strane pristale su u lipnju zaboraviti razmirice nakon tajnih razgovora u nekoliko zemalja.

U znak sporazuma, Izrael je pristao platiti 20 milijuna dolara kompenzacije, ispričati se za napad i dopustiti turskoj pomoći dolazak u Gazu preko izraelske luke Ashdod.