PROŠLOGODIŠNJI INCIDENT

'Napad na turski brod mogao je biti povod za rat s Izraelom'

12.09.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan vidio je 'povod za rat' s Izraelom nakon lanjskog smrtonosnog izraelskog napada na turski brod koji je bio na putu za Gazu, navodi se u transkriptu njegova nedavnog intervjua

Državna novinska agencija Anatolija objavila je u subotu originalni transkript na turskom jeziku intervjua koji je Erdogan dao za televiziju Al Džaziru prošli tjedan. Transkript uključuje dijelove koji nisu emitirani.

Među ranije neobjavljenim dijelovima je i Erdoganova izjava da je napad na brod Mavi Marmaru bio opravdanje za ulazak u rat. 'Napad koji se dogodio u međunarodnim vodama nije u skladu ni s jednim međunarodnim zakonom. U stvari, to je povod za rat. Međutim, kako i dolikuje veličini Turske, mi smo odlučili biti strpljivi', kazao je.

Premijer je također odgovorio na pitanje o tome što će Turska učiniti kako bi osigurala siguran prolaz svojim brodovima u Sredozemlju. 'Sada je nedvojbeno glavna zadaća brodova turske mornarice da zaštite svoje vlastite brodove', rekao je Erdogan. 'To je prvi korak. Mi imamo humanitarnu pomoć koju želimo tamo dostaviti. Ta humanitarna pomoć više neće biti napadnuta, kao što je bio slučaj s Mavi Marmarom'.

Turska je posljednjih mjeseci jako snizila diplomatske odnose s Izraelom i potpuno obustavila svaku vojnu suradnju. Erdogan danas u Egiptu počinje turneju arapskim zemljama, a najavio je i moguć odlazak u Gazu.