NATURA 2000

Završen projekt vrijedan 1.250.000 eura

11.04.2013 u 18:55

Bionic
Reading

'Nakon iscrpnih istraživanja kojima smo utvrdili područja Natura 2000, sljedeći je korak uspostaviti sustav upravljanja kako bismo osigurali održivi razvoj i njihovo dugoročno očuvanje. Projekt Natura ManMon, menadžment i monitoring, osigurao je temelje za uspostavu učinkovitog sustava, u skladu s visokim europskim standardima', izjavio je pomoćnik Ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep danas na predstavljanju rezultata projekta 'Natura 2000 - upravljanje i monitoring' – Natura ManMon. Uz pomoćnika ministra, predstavljanju je prisustvovao i šef Odjela za provedbu projekata u Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj Richard Masa

Ekološka mreža Natura 2000 nastoji omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, održivi razvoj uz podizanje kvalitete života, a cilj projekta o kojem je riječ, započetog još u listopadu 2011, bio je pružiti potporu Republici Hrvatskoj u pripremi provedbe europske Direktive o pticama i Direktive o staništima, odnosno uspostavi mreže Natura 2000. Hrvatska Natura 2000 područja utvrđena su u skladu sa znanstvenim kriterijima, a bit će službeno potvrđena Uredbom Vlade do dana pristupanja EU-u. Kako tvrde uključeni u projekt, Natura 2000 nije sama sebi cilj, ona je alat kako postići uspjeh u dugoročnom očuvanju prirode. Temelj cijele priče je uspostaviti sastav efikasnog upravljanja utvrđenim područjima, a ovaj projekt daje potporu upravo u tom segmentu.

Vrijednosti projekta

Projekt je kroz IPA 2009 za svoju provedbu povukao impresivnih 1.250.000 eura nepovratnih sredstava. Nositelj projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a proveden je i u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode (DZZP). U suradnji s lokalnim vlastima, građanima i vlasnicima zemljišta izrađeni su mehanizmi upravljanja za šest odabranih područja buduće mreže Natura 2000 koji će služiti kao 'ogledni primjerci' za izradu planova za ostala Natura 2000 područja sličnih karakteristika.


Točnije, radi se o idućim lokalitetima: aluvijalne šume u Vukovarsko srijemskoj županiji – Spačvanski bazen, lokalitet Pregon u Istarskoj županiji, kompleks mediteranskih polja i planinskih područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Snježnica i Konavosko polje, Odransko polje u Sisačko-moslavačkoj županiji, lokalitet Bulji u Zadarskoj županiji te međugranična rijeka u Krapinsko-zagorskoj županiji – Sutla.

Projekt Natura ManMon

Što se tiče projekta Natura ManMon (Management i Monitoring – upravljanje i nadzor), on je dio projekta 'Jačanje kapaciteta županijskih javnih ustanova u svrhu izrade planova upravljanja i jačanje inspekcije zaštite prirode za predložena područja Natura 2000'. Krajnji je cilj projekta očuvanje je biološke raznolikosti u Republici Hrvatskoj te doprinos održivom upravljanju i monitoringu Natura 2000 područja, kroz obuku zaposlenika i izradu protokola i planova upravljanja. Rezultati gorespomenutog projekta namijenjeni su javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima, županijskim upravnim tijelima, dionicima iz šumarstva, lovstva, poljoprivrede i stručnjacima koji sudjeluju u državnom monitoring okviru.

Od država članica EU će očekivati podnošenje izvješća o stanju Natura 2000 stanišnih tipova i vrsta svakih šest godina, a priprema tih izvješća temelji se na opsežnom sustavu monitoringa stanja očuvanosti stanišnih tipova i vrsta na teritoriju Republike Hrvatske. 'Aktivnosti vezane uz upravljanje i monitoring iziskuju određena sredstva, ali sa sigurnošću mogu reći da Hrvatska ne treba biti zabrinuta da će je Europska komisija ostaviti samu u tom pothvatu jer potpora iz strukturalnih fondova EU-a za upravljanje i monitoring spada u tradicionalne načine na koji EU pridonosi očuvanju prirode i bioraznolikosti', izjavio je šef Odjela za provedbu projekata u Delegaciji EU-a Richard Masa