PRISILNI ODMOR

Zatvorski kapaciteti u Hrvatskoj popunjeni kao hoteli usred sezone. Mjesta za kriminalce gotovo da nema

25.08.2022 u 17:57

Bionic
Reading

Napadač koji je prošlog tjedna osumnjičen za kazneno djelo lišavanja slobode i fizičkog napada na suprugu u Gospiću tjedan dana ranije pušten je na slobodu uz zabranu pristupa bivšoj supruzi kojoj je prijetio ubojstvom. To je ponovno otvorilo niz pitanja između kojih i o kapacitetu u zatvorskom sustavu.

I dok se je javnost ostala zgrožena izjavom općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović koja je nakon nemilog događaja kazala 'kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici' Željka Barić, ravnateljica Doma 'Duga-Zagreb', gostujući na HRT-u, otvorila je vječno pitanje kapaciteta zatvorima kazavši da u zatvorima nema mjesta.

'Svjedočila sam da počinitelji prekršajnih djela nasilja čekaju kod kuće izvršenje kazne. Upravo stoga se često izriču uvjetne kazne', kazala je Barić.

Doduše, napadač iz Gospića nije ni trebao biti iza rešetaka u trenutku napada jer je zbog prethodnog nasilja nad suprugom pušten da se brani sa slobode uz izrečenu mjeru opreza zabrane približavanja na udaljenost od 50 metara. Je li tu došlo do propusta zbog kojeg 36-godišnjaku nije bio predložen istražni zatvor trebao bi pokazati nadzor.

No i da mu je određen istražni zatvor čini se da bi ga se u njega moralo ugurati.

Iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa navode 'da se osobe lišene slobode u zatvorski sustav upućuju isključivo na temelju jasno propisanih zakonskih odredbi koje ne poznaju institut „čekanja“.

Dodaju kako se osuđenici koji su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju do šest mjeseci upućuju u najbliži zatvor prema mjestu prebivališta odnosno boravišta, dok se osuđenici osuđeni na kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci upućuju u Centar za dijagnostiku u kojem se izrađuje prijedlog programa izvršavanja kazne zatvora.

  • +3
Zatvori u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Odluku o upućivanju na daljnje izvršavanje kazne zatvora u kaznionici odnosno zatvoru u kojoj će zatvorenik nastaviti izvršavati kaznu zatvora donosi ravnatelj nadležan za zatvorski sustav, na prijedlog Centra za dijagnostiku u Zagrebu i na temelju mišljenja Povjerenstva za upućivanje i razvrstavanje zatvorenika Središnjeg ureda', navode u odgovoru na naš upit.  

No priznaju da je trenutna popunjenost zatvorskog sustava visoka, odnosno preko 98 posto, ali i dodaju da kontinuirano ulažu u širenje kapaciteta zatvorskog sustava te da bi nakon novih mjesta u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku od velikog značaja trebalo biti povećanje kapaciteta u kaznionicama u Požegi i Lipovici-Popovači gdje bi se moglo smjestiti ukupno 230 dodatnih zatvorenika.

 Na taj način bi se, ističu, rasteretio zatvor u Zagrebu, a razmatraju mogućnosti financiranja izgradnje novog kaznenog tijela u Gospiću za povećanje kapaciteta za visokorizične zatvorenike.