KAOS U BRITANIJI

Zatvorenici razbijali stakla i palili na Novu godinu

01.01.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Policijske snage i vatrogasci koji su stigli kao pojačanje pokušali su smiriti situaciju u subotu oko podneva u zatvoru na jugoistoku Engleske, gdje je četrdesetak zatvorenika palilo inventar na Novu godinu

Nekoliko zgrada u tom zatvoru 'otvorenog' tipa namijenjenom zatvorenicima osuđenim na kratke kazne i onima koji se pripremaju za ponovno uključivanje u društvo, još je gorjelo oko podneva.

Neredi su počeli oko ponoći, kada su zatvorenici počeli razbijati stakla i paliti inventar, po britanskom ministarstvu pravosuđa.

Osoblje je moralo pozvati u pomoć pojačanje kako bi svladali pobunjenike u tom zatvoru blizu Arundela (zapadni Sussex).

Na mjesto događaja pozvani su i vatrogasci. U požaru nitko nije stradao, dodaje ministarstvo.

Sukobi su izbili pošto su se zatvorenici odbili podvrgnuti alkotestu, kako je rekao Mark Freeman, zamjenik glavnog tajnika udruge zatvorskog osoblja. Velike količine alkohola već duže vrijeme kolaju u zatvoru, po njegovim riječima.

Glasnogovornik zatvora dodaje da je pojačanje sa 140 policajaca stiglo na mjesto događaja i da su dva krila zahvaćena neredima u 11.40 sati po srednjoeuropskome vremenu ponovo bila pod nadzorom.

U studenome su izbili sukobi u nekoliko britanskih zatvora, a u odjelu za mladež zatvora u Moorlandu (na sjeveroistoku Engleske) pobuna je trajala tri noći zaredom.