IZBORI U SRBIJI

Vučić proglasio 'apsolutnu pobjedu' SNS-a

17.12.2023 u 20:21

Bionic
Reading

U Srbiji se održavaju parlamentarni i pokrajinski izbori, kao i izbori u 65 lokalnih samouprava, među kojima je i Beograd. Biračka mjesta otvorena su u sedam sati ujutro, a zatvorena u 20 sati, kada prestaje i izborna tišina. Pravo glasa na 8.273 biračka mjesta u Srbiji ima 6.500.165 birača, a izbore prati oko 6.000 domaćih i inozemnih promatrača, uključujući Europski parlament

Do 19 sati je na parlamentarne izbore na razini Srbije izašlo 55,5 posto građana sa pravom glasa (uz grešku od 0,9 posto), objavio je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Na obrađenih 80,2 posto uzorka CeSID/IPSOS-a procjenjuje da je lista 'Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane' osvojila 46,4 posto glasova, odnosno 129 mandata. Na drugom mjestu je 'Srbija protiv nasilja' s 23,3 posto ili 64 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 posto ili 18 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,8 posto ili 13 mandata. Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista 'Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda' s 4,8 posto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima šest mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tri mandata, SDA Sulejmana Ugljanina dva mandata i po mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Rezultati iz Beograda

Na osnovu 41,3 posto uzorka, CeSID/IPSOS-a za beogradske izbore prognozira da je lista 'Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane' osvojila 38,4 posto glasova, odnosno 48 mandata. Na drugom mjestu je oporbena 'Srbija protiv nasilja' s 35,1 posto ili 43 mandata.

Koalicija NADA osvojila je šest posto, odnosno sedam mandata. Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista 'Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda' s 5,4 posto glasova, odnosno 6 mandata. Koalicija oko SPS-a osvojila je 4,8 posto ili 6 mandata.

Peđa Mitrović, glasnogovornik oporbene liste Srbije protiv nasilja izjavio je: 'Rezulat SNS-a je bolji nego što smo očekivali, ali i dalje očekujemo pobjedu u Beogradu- Pričekat ćemo da se preboje glasovi. Ovo su dobri rezultati za našu koaliciju i ono što je za nas ključno je da mi vjerujemo u pobjedu u Beogradu'.

Zbog nepravilnosti tijekom izbornog dana, Mitrović najavljuje prigovore i kaznene prijave.

Nositelj liste 'Dr. Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda' rekao je da su, iako im nitko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih stranaka, ali je odbacio mogućnost suradnje s listom Srbija protiv nasilja, ali i Srpskom naprednom strankom.

Ivica Dačić iz SPS-a najveći je gubitnik izbora, javljaju srpski mediji. Čestitao je SNS-u na izbornoj pobjedi te poručio kako je važno reći da su 'izbori protekli u mirnoj, demokratskoj atmosferi i bez incidenata'. Rekao je da će na parlamentarnom nivou SNS imati apsolutnu većinu sam. Što se tiče gradskih izbora, poručio je kako ne razmišljaju o drugim partnerima osim SNS-a.

Dačić je također rekao da je vrijeme da SPS pronađe novog lidera.

Reagirali Vučić Brnabić

Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz stožera SNS-a. Uz njega je stajao i predsjednik bh. entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik. Najprije je govorio o pokrajinskim izborima u Vojvodini na kojima je, kako kaže, lista SNS-a osvojila najveći broj glasova.

Što se tiče Republike Srbije, Vučić kaže kako je moguće da se rezultati promijene plus/minus jedan posto. 'Stvari su takve da je 'Srbija ne sme da stane' na 46,4 posto glasova, bez glasova s Kosova', rekao je srpski predsjednik obraćajući se javnosti.

'Lista 'Srbija ne sme da stane' imat će apsolutnu većinu', rekao je Vučić, a stožerom u SNS-u prolomio se glasan pljesak. Vučić je rekao i kako još nije nađeno nijedno mjesto u Srbiji na kojemu lista SNS-a je dobila manji broj glasova nego na prethodnim izborima.

Rekao je i kako je 'lista SNS-a pobjednička lista i u Beogradu te kako je siguran da će gradonačelnik glavnog grada biti Aleksandar Šapić'. Ipak, priznaje da postoje dva faktora koja bi mogla utjecati na ovo. Jedan je to s kime će se svrstati Nestorović, a drugi su Dveri i Zavetnici koji bi, u slučaju da prijeđu izborni prag, mogli biti faktor u odlučivanju.

'Sve u svemu, ako smijem sumirati - apsolutna pobjeda zbog koje sam izuzetno sretan. Pokazalo se da sve što smo govorili, nikoga nismo lagali nijednog trenutka, znamo što smo radili, znamo koliko će teškog biti pred nama, za nas je važno da pokušamo ujediniti narod - tko god bude vlada u Beogradu - da ujedinimo ljude, da oni znaju da želimo Srbiji dobro', rekao je Vučić pa dodao: 'Obećali smo da će Srbija biti drugačija zemlja, da je neće prepoznati za tri godine'.

Vučić je tijekom dana hrvatskim novinarima na pitanje kako će graditi odnose s Hrvatskom te ako će koalirati sa Šešeljem odgovorio: 'Ali nećemo, mi smo to već rekli - niste nešto razumjeli. Drugi su rekli da će imati dotićevce koaliciji, mi ne želimo. Niste dobro razumjeli', rekao je pa dodao: 'Na lokalnim razinama nećemo graditi odnose s Hrvatskom. Bačka Topola i Niš neće graditi odnose s Hrvatskom. Kakve to ima veze s bilo kim? Samo nemojte da mi vi držite predavanje o ratnim zločincima'.

Javnosti se obratila i srpska premijerka Ana Brnabić koja je u sjedištu SNS-a obraćanje počela riječima: 'Dobrodošli na slavlje'. Kasnije se krenula obračunavati s medijima. Pokazujući isprintane vijesti s portala, Brnabić ih je nazvala 'brutalnim lažima' i dodala kako je opozicija imala 80 posto promatrača na biračkim mjestima.

'Potpuno laž, potpuna laž', ponavljala je, a informacije o glasačima iz RS-a koji su dolazili u beogradsku Arenu nazvala je 'totalnim glupostima'.

'Jedina nepravilnost bio je incident u Odžacima, zahvaljujem MUP-u jer je reagirao odmah. Sve po propisu, pokazali su ozbiljnost države. Da ne pričam s čim smo se kao SNS i list Alekandar Vučić suočavali u vrijeme izborne tišine. Takva brutalnost kršenja izborne tišine nikada nije viđena', rekla je Brnabić ponovno listajući portalske vijesti koje je nazvala 'tri dana ludila'.

'U takvoj atmosferi i u takvim okolnosti, prema 50 posto obrađenih biračkih mjesta, gdje može biti još minimalnih promjena, želim građanima priopćiti da naša lista 'Srbija ne sme da stane' ima 47,1 posto podrške', rekla je dodajući da slijedi Srbija protiv nasilja, SPS, Nada, Nestorović i Dveri. 'SNS će sasvim sigurno sama imati više od 125 mandata u Skupštini Srbije', rekla je Brnabić, prenosi N1.

Niz incidenata i nepravilnosti

Izborni dan u Srbiji obilježili su incidenti na biralištima, kupovina glasova i nelegalno unošenje glasačkih listića na biračko mjesto.

Tijekom izbornog dana s više biračkih mjesta stigle su pritužbe na brojne nepravilnosti, među ostalim o pokušajima kupnje ili kupnji glasova plaćanjem biračima, skupno dovođenje glasača na birališta, zajedničko glasanje svih članova obitelji, vođenje paralelne evidencije o biračima i glasanju, izostanak provjere identiteta po biračkom popisu.

Pored navedenih nepravilnosti, promatrači su bilježili i aktivnosti koje ugrožavaju tajnost glasanja, kao što su snimanje listića ili snimanje samog procesa glasanja, obiteljsko glasanje, kao i manje incidente i verbalne sukobe.

  • +15
Izbori u Srbiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Beogradski N1 javio je u nedjelju i o skupnom dovoženju birača autobusima s područja BiH, iz entiteta Republike Srpske, na glasanje u Beograd. Srpska premijerka Ana Brnabić na društvenoj mreži X je prozvala N1 Srbija zbog tih informacija.

Stranački aktivist iz Batajnice snimio je ljude koji su građanima plaćali po tri tisuće dinara (nešto više od 25 eura) za glas. On je, pozivajući se na izvjesnog Milana Bojovića koji je tom akcijom rukovodio, stigao do onih koji novac isplaćuju, prenosi N1.

Šef promatračke misije Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima da najveću zabrinutost na današnjim izborima izazivaju slučajevi sustavnog dovođenja birača u Beograd, ne samo iz Srbije već i iz inozemstva, te gužve na biračkim mjestima.

Nedeljkov je rekao da su u Novom Beogradu utvrdili da je zbirno mjesto za dovoženje glasača iz Bosne i Hercegovine, uglavnom iz entiteta Republika Srpska, oko Štark Arene, ali i kod tržnog centra Zmaj i Kvantaške pijace, dok su na Palilulu dovoženi birači sa Kosova.

Promatrači iz 'Kreni-promeni' su zabilježili teže nepravilnosti na biračkim mjestima u Beogradu, Kraljevu, Loznici i Novom Sadu, priopćeno je iz tog pokreta.

'Na Novom Beogradu je zabilježen pritisak na birače i ‘bugarski vlakić’, koji predstavljaju teži oblik izbornih nepravilnosti. Primijećena je grupa muškaraca koja izlazi iz džipa i prilazi biračima sa papirima. Nakon prijave incidenta odmah smo obavijestili nadležna tijela', priopćeno je iz 'Kreni-promeni'.

I ove godine vlasti u Prištini nisu dopustile održavanje izbora u sredinama s većinskim srpskim stanovništvom, pa je za sunarodnjake Beograd osigurao glasanje u četiri općine na jugu Srbije.

Prema neslužbenim podacima, oni su dovezeni desecima autobusa, mahom sa sjevera Kosova, a navodno ih je glasovalo više od 18.500.

Bivši specijalni izaslanik SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell na X-u je napisao kako su današnji izbori u Srbiji vrlo važni za srpski narod, ali i za cijelu regiju.