nova lokacija spremna

Zastupnici zbog potresa ne mogu u Sabor, pogledajte kako je uređena zamjenska sabornica u staroj Ininoj zgradi

24.03.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Nakon što je zgrada Hrvatskog sabora na zagrebačkom Markovu trgu oštećena u nedjeljnom potresu pa u njoj nije moguće održavati sjednice parlamenta, odlučeno je da će se sjednice sljedeće neko vrijeme održavati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj ulici

Preseljenje saborskih zastupnika s Markova trga u staru Ininu zgradu potvrdio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a fotografije s Twittera pokazuju da je nova lokacija spremna za održavanje sjednica.

Na jednoj od dvije fotografije koje je na Twitteru objavio zaposlenik Sabora Zoran Meštrović vidi se kako su stolci na kojima će zastupnici sjediti odmaknuti jedni od drugih, dok se na drugoj fotografiji vidi predsjednički stol i govornica za koju će izlaziti zastupnici kada će govoriti uime klubova ili članovi Vlade koji će predstavljati zakone o kojima će se raspravljati.

Po prethodnom dogovoru, raspored sjedenja bit će takav da zastupnici mogu održavati preporučeni razmak od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru kako bi se spriječilo širenje zaraze bolesti COVID-19. Rad Sabora ograničit će se dnevno na maksimalno dvije točke dnevnog reda i slobodne rasprave.

Dogovoreno je i da će svaki dan predsjednik Sabora s potpredsjednikom, ili pak dva potpredsjednika, voditi sjednice, a očekuje da će se raditi od 9.30 do oko 14.30 sati, ovisno o dužini rasprava.

'Imamo svaki dan maksimalno dvije točke i po dva zastupnika iz svakog kluba sudjelovat će u raspravi - onaj koji će govoriti u ime kluba i još jedan', pojasnio je nedavno Jandroković i dodao kako je preporučeno da dok ne sudjeluju u raspravi zastupnici ne budu u sabornici, što pretpostavlja maksimalno sudjelovanje 14 klubova, odnosno 28 zastupnika, a unutar klubova će se dogovoriti koji će zastupnici sudjelovati.

Zgrada Hrvatskog sabora oštećena je u potresu Izvor: Hrvatski sabor / Autor: N. N.

Odbori će raditi telefonski ili mailom i neće se sastajati, a tajnici odbora će im, kada dođe zakonski prijedlog iz njihove nadležnosti, poslati na mišljenje zakonski tekst na koji će se zastupnici očitovati SMS porukom ili mailom.

U podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici Sabor je 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, a zastupnici se morali izmjestiti zbog sigurnosti, donio povijesnu odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom.

Predsjednik Sabora u nedavnoj izjavi nije mogao precizirati koliko bi mogla trajati obnova potresom oštećene saborske zgrade, odnosno kada bi se zastupnici mogli vratiti na Markov trg.