PANČIĆ O AFERI KOJA ČEKA PREKO 10 GODINA

Zašto su na Babića išli policija i DORH, dok na tisuće drugih nisu?!

31.01.2014 u 14:07

  • +16

Privođenje Ivice Babića

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nekadašnji ministar branitelja u Račanovoj vladi Ivica Pančić, koji je za vrijeme svog mandata pokrenuo veliku reviziju statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida i u tom procesu oduzeo, kako kaže, nekoliko tisuća lažnih statusa, izražava iznenađenje načinom na koji se država obračunala s vođom liječničkog štrajka. Kaže da se takvi slučajevi ne rješavaju uhićenjem, policijom i DORH-om te da smatra da to za što se Babića tereti nije ratno profiterstvo. Naglašava da se slučaj Babić mogao davno prije riješiti, što očito nekome nije bilo u interesu te se čekao povoljan trenutak

'Kada sam došao u Ministarstvo branitelja, započeo sam s revizijom statusa HRVI-ja. Formirano je Vladino povjerenstvo i nakon promjene zakona uslijedilo je prevođenje statusa na novi zakon i promijenjene su liječničke komisije, pravilnici i nelogičnosti, tako da je pokrenut veliki postupak', kaže Pančić za tportal. U tom je procesu nekoliko tisuća osoba izgubilo status hrvatskog ratnog vojnog invalida, od ukupno njih 33 tisuće. Tada je, kaže, bilo i deset tisuća novih zahtjeva za statusom.

Tvrdi da je njegova nasljednica Jadranka Kosor taj proces naprosto prekinula te da je osobama koje su za njegova mandata status izgubile, on naprosto vraćen. 'Zakon je ponovno promijenjen i omogućeno je lakše stjecanje statusa', dodaje. To je pak rezultiralo time da danas ima 60 tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida, tvrdi Pančić.

Pojašnjava da je tijekom revizije posebna pozornost posvećivana ljudima koji su bilu u sustavu: zaposlenicima u ministarstvima, vojnim zapovjednicima, generalima i liječnicima. Tako se došlo i do šefa virovitičke pulmologije Ivice Babića. Tada je do Babićevih spisa o invaliditetu došao i Nikica Gabrić, koji je tu temu ponovno oživio, nakon čega je Babić i uhićen. Gabrić je za vrijeme Račanove vlade bio šef HZZO-a i savjetnik potpredsjednice Vlade Željke Antunović.

Pančić je Babićevu dokumentaciju i liječničke nalaze poslao ondašnjem ministru zdravstva Andri Vlahušiću, a s obzirom na to da je kod Babića riječ o ozljedi oka, papiri su dospjeli i u ruke oftamologa Gabrića.

Bez obzira na mogući Babićev krimen, Pančić se čudi postupanju represivno-pravosudnog aparata. Na pitanje je li u njegovo vrijeme policija hapsila tih nekoliko tisuća osoba kojima je dokazan lažni invaliditet, Paničić odgovara: 'Ne, neki su morali vratiti novac i to je to. To mi je malo čudno, da se na takve nepravilnosti ide s policijom i DORH-om. Taj scenarij je moguć samo za one koji su drugima omogućavali lažnu mirovinu. To mi je malo neobično jer, kada bi se ozbiljno išlo u čišćenje, imali bismo potencijalno deset - dvadeset tisuća uhićenja', kaže.

Kako bilo, iz nekog razloga na Babića se krenulo s više od deset godina zakašnjenja i više promjena garnitura u Banskim dvorima. 'Ako žele nepravilnosti riješiti u braniteljskom sektoru, treba zasukati rukave i Ministarstvo branitelja treba započeti proces. Od toga, ako treba neke slučajeve poslati i DORH-u, a ne obrnuto. Ide se selektivno, tako se godišnje može obraditi tek nekoliko slučajeva, a ne nekoliko stotina ili tisuća', zaključuje Pančić.

A prozvano Ministarstvo branitelja i ministar Predrag Matić ne žele komentirati slučaj Ivice Babića. 'Ministarstvo branitelja surađuje i nastavit će surađivati sa svim nadležnim institucijama u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske. S obzirom na to da se kaznenim progonom u Republici Hrvatskoj bavi Državno odvjetništvo, a svoj konačni pravorijek daju sudovi, Ministarstvo branitelja nema broj procesuiranih osoba', kažu nam.

Reakcije iz Sabora

'Bajić hvata samo političke mrtvace, pa su i gospodina Babića proglasili mrtvacem. Prije svega, ne bih komentirao je li Babić kriv ili nije. Mislim da ne treba šest specijalaca doći po Babića: to je liječnik koji nije baš neki snagator. Mislim da je to spektakularno izvedeno, ali ako je Babić to stvarno napravio, a i stručnjaci kažu da su upozoravali ranije, ili je imao zaštitnika ili se sada radi politička afera. Sve je previše spektakularno i nije ugodno SDP-u za vrijeme štrajka uhićivati šefa sindikata. Ako je šef sindikata stvarno počinio zlodjelo, tada su i sindikati u gabuli', komentirao je u Saboru zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić.

'Problem i jest bio sa svim vlastima do sada: ako je netko nešto napravio, neka stoji jer ćemo jednog dana to upotrijebiti. Budi dobar i slušaj ili ćemo tvoje grijehe iznijeti van. Mislim da je vrijeme da u ovoj državi zakon bude prema svima isti i da se svi tretiraju isto, da nema jednakijih pred zakonom', rekla je Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević.