'ANTIFAŠIST' KAO UVREDA

Zašto je Karamarko pljunuo na Ustav?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.09.2011 14:46
  • Objavljeno 22.09.2011 u 14:46
karamarko dalj

karamarko dalj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Ako mi kažu da sam antifašist, to je za mene uvreda – rekao je ministar unutarnjih poslova i potencijalni povratnik u HDZ Tomislav Karamarko na skupu udruge Daksa kojim je u Dubrovniku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Ministar, izgleda, ne pravi razliku između komunizma i antifašizma. Njemu je to sve isto. A to je za jednog povjesničara upravo nevjerojatno. Još je nevjerojatnije da ministar ne vidi kako je svojom izjavom faktički pljunuo

na Ustav države u čijoj Vladi sjedi. Hrvatska je, naime, po svom Ustavu, kao temeljnom konstitutivnom aktu, definirana kao sljednica antifašističke borbe.

Svojim izjavama Karamarko je i ovoga puta potvrdio da će svoje političke ambicije pokušati realizirati ne samo kao žestoki osvetnik komunističkih zločina, nego kao vođa ekstremnog povijesnog revizionizma. Premda se i u dubrovačkom govoru predstavio kao najveći tuđmanovac, pokojni predsjednik zbog njegovih se političkih stavova vjerojatno okreće u mirogojskom kosom grobu.

Jer, kako je dobro poznato, Franjo Tuđman nije Tita tretirao kao zločinca, nije dopuštao njegovo izbacivanje iz hrvatske kolektivne memorije. Karamarko bi mu zatro svaki spomen: po njemu, sramota je da Titovo ime još uvijek nose neki važni hrvatski trgovi i ulice.

Zločin je zločin, pa je i jame napunjene za komunističke vlasti nužno istražiti. U tom kontekstu ima prostora i za predvrednovanje Brozove ličnosti. Ali to je posao koji se mora obaviti bez utjecaja predizborne vriske i strke, nikako da bi bio u njihovoj funkciji. Karamarko, kojem su grobovi, izgleda, glavno sredstvo kampanje za ulazak u Sabor, tvrdi da će 'iskopavanjem jama Hrvati početi zakopavati svoje podjele'. Nije istina. Barem nije istina bude li se to radilo na njegov način. Njegovom retorikom građanskog rata, davne će se podjele samo obnoviti i histerizirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi