USPON CRNOG KONTINENTA

Zašto je Afrika novi magnet za ulagače?

09.06.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Uzdrmana krizama, siromašna i kaotična: Tako ulagači uglavnom doživljavaju Afriku. No stručnjaci preporučuju upravo investicije na Crnom kontinentu, pred kojem je, kažu, budućnost. Priču donosi Deutsche Welle

Milijarda ljudi koji godišnje potroše preko 600 milijardi eura. Prosječan godišnji gospodarski rast od pet posto. Srednji sloj s najbržom tendencijom rasta na svijetu, čija glad za kvalitetnom i luksuznom robom svakodnevno raste. I na kraju kontinent na kojem se nalazi 60 posto svih svjetskih neobrađenih poljoprivrednih površina. To su brojke o kojima kontinenti poput Europe samo mogu sanjati. Za Afriku su one međutim realnost, piše DW

'Afrika je u usponu. Doduše dosada je ovaj kontinent prespavao pojedine faze razvoja, ali sada se to nadoknađuje velikom brzinom', kaže Monty Jones, predsjednik nevladine organizacije EMRC i jedan od suorganizatora Afričkog financijskog i investicijskog foruma održanog ovih dana u Kölnu. On kaže kako Afrika od jučer, kakvom je Europljani doživljavaju, više ne postoji. I dodaje: 'Africi je Europa potrebna, ali i obratno. Afrika je preblizu da bi bila predaleko', zaključuje Jones. Prema nekim brojkama Ujedinjenih naroda, investicije u eksploataciju prirodnih bogatstava zemalja poput Tanzanije, Zambije, Angole, Liberije i Siera Leonea doprinijele su gospodarskom rastu cijelog kontinenta.

Prema izvješću Svjetske banke, u Africi se nalazi šest od deset trenutno najisplativijih gospodarstava. No i zagovornici poslova s Afrikom priznaju da još mnogo toga na afričkom kontinentu treba biti sređeno. EMRC predbacuje lokalnim političarima da se okreću brzoj zaradi, a ne održivosti.

Toga su svjesni i mnogi u Africi i stoga rade na projektima koji bi donosili profit i nakon što prirodni izvori, od kojih trenutno najviše profitira afričko gospodarstvo, presahnu. 'Nigerija nakon naftnog izobilja' zove se jedan od projekata kojim vidoviti stručnjaci nastoje privući strane ulagače. 'Želimo osposobiti turizam i poljoprivredu. Zasad su ovdje samo kineski ulagači, ali bismo željeli i one iz Europe', objašnjava Chike C. Ogeah, nigerijski ministar komunikacija.

Pritom korupcija, koja se navodi kao glavni razlog izostanka europskih investicija u afričko gospodarstvo, i nije toliko izražena kako se to na prvi pogled misli.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE