DON IVAN GRUBIŠIĆ

Zašto bi Mesić išao na misu s bivšim partijcima?

07.08.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Neprimjereno je da Crkva šefa države proziva kao veleizdajnika - poručuju političari i svećenici. Don Ivan Grubišić, teolog Adalbert Rebić, Ingrid Antičević-Marinović (SDP), Vesna Pusić (NHS) i Damir Kajin (IDS) ne zamjeraju Stjepanu Mesiću što na Dan domovinske zahvalnosti nije bio na misi za domovinu

ZAGREB - Jedino predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang smatra suprotno. 'Radi se o još jednoj velikoj pogrešci predsjednika Republike jer se ne bi smio vrijeđati na kritike, kao što se ne smijemo vrijeđati ni mi ostali političari', kaže Andrija Hebrang za Jutarnji list.

Svi političari se slažu da Crkva ima pravo na kritiku. Međutim, prozivanje Mesića kao veleizdajnika smatraju apsolutno pogrešnim, pa čak i Hebrang, jedan od njegovih najvećih kritičara. 'Izraz veleizdajnik je apsolutno neprimjeren u bilo kojoj političkoj komunikaciji', kaže Hebrang koji, međutim, nije želio odgovoriti smatra li i on da je Mesić veleizdajnik jer bi, kako je objasnio, 'odgovor trebalo duže elaborirati'.

Mesić je u znak protesta odbio doći na misu jer se nitko iz Crkve nije ogradio od komentara u Glasu Koncila gdje su ga neizravno prozvali veleizdajnikom. 'Čim sam čuo da će misu predvoditi Jezerinac, meni je bilo jasno da Mesić neće doći. Jezerincem su ga samo htjeli dodatno isprovocirati', procjenjuje Damir Kajin

'Zašto bi Mesić uopće išao na misu gdje dođu svi oni bivši partijci? Što on ima od toga? Osim toga, vjera je slobodna', upozorava don Ivan Grubišić koji smatra da Crkva ne može predsjednika zvati veleizdajnikom jer je izabran voljom većine naroda. Ne čudi ga što je Mesić na meti Crkve. 'Pa neće valjda kritizirati Hebranga i Jadranku Kosor kad oni daju i više od onoga što Crkva traži', ironičan je Grubišić.

Teolog Adalbert Rebić kaže da je bolje da nije išao 'ako misli da mu tamo nije mjesto'. 'Bolje je ne ići nego raditi teatar ili ići na misu samo da bi se pokazao', kaže Rebić.

Za Vesnu Pusić, kao ni za Damira Kajina i IngridAntičević-Marinović, nema nikakve dvojbe: Mesić nije veleizdajnik, već suprotno - upravo je on najviše pridonio afirmaciji Hrvatske u svijetu. 'Mesićeva reakcija nije bila pretjerana jer je pokazao da se ne može blatom nabacivati na nekoga tko predstavlja zemlju i njezin je simbol', naglašava Pusić.