POLITIČKA PARANOJA

Zašto Bebić zaziva tajnu operaciju 'Lisica'?

24.08.2009 u 19:39

Bionic
Reading

Kolike je razmjere dosegnuo strah od gubitka vlasti i raspada HDZ-a svjedoči izjava Luke Bebića kako je spominjanje njegovog političkog umirovljenja nastavak tajne operacije Lisica

'Priče potiču određene političke snage koje ne želim imenovati. Prije nekoliko godina postojao je program rušenja HDZ-ove vlade, pod kodnim imenom Lisica, a ovo je nastavak', prenosi HRT izjavu predsjednika Sabora Luke Bebića, kojom je reagirao na napise da odlazi iz aktivne politike.

Infromaciju o Bebićevom političkom umirovljenju donio je Jutarnji list koji potpisuje osobno glavni urednik Mladen Pleše. Bebićeve optužbe očigledno su uperene i prema Plešeu, te smo pokušali doznati kako on gleda na otvoreno sumnjičenje predsjednika Sabora da je uključen u navodne tajne operacije razaranja HDZ-a pa i rušenja Vlade Republike Hrvatske. Htjeli smo doznati i što Pleše misli o Kosoričinim optužbama da nije riječ o bezazlenim napisima nego informacijama koje destabiliziraju sustav. No, Pleše još uvijek ne odgovara na pozive. 

Čini se kako se Bebić posve pogubio u tajnim operacijama i kodnim imenima jer je 'Lisica' još 1994. bila HDZ-ov tajni plan za razbijanje HSLS-a, tada najjače opozicijske stranke. Zadnje godine HDZ-ove vladavine devedesetih, a pred samu smrt dr. Franje Tuđmana, na inzistiranje Dražena Budiše bilo je osnovano saborsko Istražno povjerenstvo o planu 'Lisica'. 

Radoš: Bebić šifrira poruku

Član saborskog povjerenstva koje je istraživalo 'Lisicu' i tadašnji član HSLS-a, danas HNS-ovac Jozo Radoš smatra kako se Bebić služi šifrom Lisica kako bi upozorio unutarstranačke suparnike i protivnike te da uopće ne misli na nekadašnju tajnu operaciju Lisica. 'Bebić u šiframa optužuje nekoga od svojih ili se dobro zafrkava - u što sumnjam jer se on baš i ne zna dobro zafrkavati.', ističe Radoš u izjavi za tportal. 

HSLS je zatražio istragu i otkrivanje autora »Lisice«, odnosno nepotpisanog dokumenta od 11 stranica bez nadnevka kojeg su, tvrdili su tada, napravile obavještajne policijske službe radi destabilizacije najjače oporbene stranke 1994. godine kada je HSLS bio najjača opozicijska stranka, a Hrvatska bila u parlamentarnoj krizi zbog raskola u HDZ-u kojega su tada napustili Stipe Mesić i Josip Manolić

U listopadu 1999. dogodio se skandalozan obrat i umjesto da se slučaj do kraja rasvijetli, a paraobavještajno podzemlje i njihovi politički zaštitnici kazne, HDZ-ova većina sve je izokrenula i HSLS optužila da izaziva kaos i nered te je donesen zaključak kako je Lisica HSLS-ov plan za destabiliziranje HDZ-a pa i same države.

Kao dokaz za to navodili su povremena oporbena napuštanja Sabora u '94. godini, a zatim i tešku parlamentarnu krizu nakon izlaska Mesića i Manolića iz HDZ-a. Akcija je, zaključilo je tada Istražno povjerenstvo za Lisicu, obnovljena koncem '98. godine oporbenim napuštanjem saborskih dužnosti koji, kako se navodi 'nije bio motiviran stvarnim problemima u radu Sabora, već njihovom promišljenom i planiranom namjerom izazivanja parlamentarne krize po uzoru na slična događanja '94'.

Predsjednik Istražnog povjerenstva bio je Vladimir Šeks, a današnja premijerka Jadranka Kosor bila je HDZ-ova članica povjerenstva.

Bebićeve optužbe da je u tijeku nastavak 'tajne operacije kodnog imena Lisica' upućuju na dva zaključka: prvi, da je predsjednik Sabora paranoičan ili drugi, ako nije paranoičan i zna o čemu govori, da se onda svi trebamo zabrinuti jer bi to impliciralo da se tajne službe opet bave političkim protivnicima ili borbama frakcija unutar vladajuće klike.