puhovski o gotovcu

Novi šef, stare boljke: 'Nije dovoljno reći da će SDP postati seksi. Pogotovo zato što je članstvo SDP-a toliko staro'

06.12.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Dosad nije bio političar, prijateljuje i s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, želi vratiti Trg Josipa Broza Tita u Zagrebu, a u subotu je postao novim šefom zagrebačkog SDP-a. Može li Viktor Gotovac vratiti SDP u Zagrebu na staze stare slave, priupitali smo i političkog analitičara Žarka Puhovskog

Sa osvojenih 696 glasova članova Viktor Gotovac ovu subotu postao je novi šef zagrebačkog SDP-a i na toj poziciji naslijedio Davora Bernardića i Gordana Marasa, a koji više nisu članovi stranke. Obojica su izbačena iz SDP-a u posljednjih nekoliko mjeseci, kad je uz raspuštanje zagrebačke organizacije ona počišćena, a broj članova smanjen.

Stoga i Viktor Gotovac preuzima sasvim drugačiji zagrebački SDP. Daje to do znanja i politički analitičar Žarko Puhovski, s kojim smo razgovarali o budućnosti SDP-a u Zagrebu i što za nju znači izbor Gotovca.

'Prva asocijacija na tu priču legendarna je pjesma Bertolta Brechta, napisana povodom ustanka berlinskih radnika 17. lipnja 1953. godine, u kojoj je glavna teza - narod ne želi vlast, vlast ne želi odstupiti, predlažem vlasti da promijeni narod. Vodstvo, vlast SDP-a je promijenila svoj narod, svoje članstvo i to je ozbiljan biljeg na izboru bilo koga, pa i ovog novog predsjednika zagrebačke organizacije, jer je potpuno nejasno kako to da vodstvo prvo bira članstvo koje onda bira vodstvo. Gotovac će imati problema s tim, to je pitanje njegove legitimnosti, gdje bi on kao profesor prava trebao biti jako oprezan', ističe Puhovski za tportal.

U svom prvom nastupu kao novi predsjednik SDP-a u Zagrebu, Gotovac je poručio da se u toj stranci moraju 'boriti za socijalne i egzistencijalne vrijednosti koje muče građane Zagreba, komunalna pitanja i ono što je ključno - ideje i ideologiju'. Pritom je naglasio da Tito mora dobiti svoj trg, jednako kao i Aleksandra Zec.

'Gotovac je kao osoba pogođeno ime, čovjek s dobrim znanstvenim rezultatima i rezultatima u javnom radu, ali u odnosu na radno pravo nije se istaknuo lijevo-radikalnim stajalištima, nego, dapače, vrlo umjerenim stavom. Nastavlja tu tradiciju SDP-ova odmicanja od ljevice kad je o radnim pitanjima riječ. Mislim da se ljevica ne može svesti samo na ustaše i partizane i rodna prava. Socijaldemokracija se mora okrenuti radništvu i ljudima koji su danas u posebno teškoj situaciji, ali to se kod njih ne vidi i ne vidi se ni njegovim izborom. Hoće li trg imati Tito ili Aleksandra Zec, sigurno je simbolički važno, ali je drugorazredno u odnosu na programski sadržaj', kaže Puhovski.

Za Gotovca je neobično i to da do sada nije bio političar i nije se aktivno bavio politikom. 'Očito se smatralo da ima pripremljenu organizaciju koja će ga dočekati. Sam očito neće moći organizacijski postaviti novi rad i morat će nekog od starih lisaca mobilizirati da mu pomogne. Novo lice je dobar znak. Ne mislim da je dovoljno reći da će 'SDP postati seksi' da bi stvari postale bolje. Pogotovo zato što je članstvo SDP-a toliko staro da taj termin kod njih više nema odjeka kao što bi imao kod drugih generacija', smatra Puhovski.

Jednostavan trik njemačkih ljevičara

Osim što se nije bavio politikom, a možda baš zbog te činjenice, Gotovca hvale i oni koji ne podržavaju SDP i njihove politike. Novi šef zagrebačkog SDP-a već je rekao da mu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prijatelj, a da je i dobar poznanik sa Zlatkom Hasanbegovićem. 'Ako bude iole ozbiljno djelovao, te će pohvale brzo prestati. Nikoga tko ozbiljno politički djeluje ne mogu prihvaćati svi, a rijetko i većina. Ali nekoga tko je simbolična figura pristojnog mladog profesora svi mogu prihvaćati sa simpatijama. To se sada i događa jer je on još uvijek, u političkom smislu, prazan list papira', kaže Puhovski.

  • +3
Viktor Gotovac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Želja je Gotovcu, a to je već jasno dao do znanja u nekoliko javnih nastupa, da mlađim ljudima SDP ponudi ideje, kao što su napravili u Možemo!.

'U SDP-u moraju doista početi na ljevičarski način interpretirati grad. Jednostavan primjer: gdje god postoji semafor na ulici, pomaže se vozačima automobila protiv pješaka i onih koji su u tramvajima. Treba smanjivati broj semafora da bi se olakšalo pješacima i onima koji se voze tramvajem. To je jednostavan 'trik' koji decenijama provode njemački ljevičari. Ako želite biti ljevičar, onda ste za one u tramvaju, a ne za one u automobilima. Ako se Možemo! drži biciklista, onda treba pokrenuti akciju pomaganja pješacima protiv biciklista', rekao je Puhovski.

'Partijsko taktiziranje' u slučaju Milanović

Gotovcu je zamjerio i to što je u jučerašnjem 'Nedjeljom u 2' bio blijed u iznošenju stavova o Zoranu Milanoviću. 'Dok oni tako jednog predsjedničkog huligana tretiraju kao svog dečka, to nije ozbiljna politika. To je partijsko taktiziranje', poručuje.

Iako je tek stupio na vlast u zagrebačkom SDP-u, Gotovca su već stigla propitkivanja njegove ambicije da bude i predsjednik stranke. 'Nikad ne reci nikad', bio je njegov odgovor na takva novinarska pitanja. Ako se to i dogodi, Puhovski smatra da će Gotovac biti samo jedan u nizu.

'Vidim jednu seriju predsjednika stranke u idućim godinama. Predsjednik stranke tu sve manje znači i lakše će se postaviti jer stranka katastrofalno djeluje. Grbin se pokazao nesposobnim. Pitanje je je li dovoljno promijenio članstvo jer kad-tad će se i u stranci osvijestiti o tome. I onda je Gotovac jedan od kandidata. Iako ću ja kao stari profa uvijek imati ogradu prema profesorima u politici', zaključuje Puhovski.