mesnice sporne

Žarišta koronavirusa u austrijskim pogonima za preradu mesa, ponovno se zatvaraju škole i vrtići

06.07.2020 u 11:34

Bionic
Reading

I Austrija je nakon Njemačke izvijestila o učestalim slučajevima zaraze novim koronavirusom u pogonima za preradu mesa. Testiranjem je utvrđeno 10 novih slučajeva bolesti među radnicima tri tvornice, te nekoliko desetaka slučajeva u krugu osoba koje su s njima povezane, objavila je dpa, pozivajući se na izvješće austrijske novihske agencije APA.

Tvornice se nalaze u blizini granice s Njemačkom a testiranje se nastavlja. Pojava koronavirusa u tvornicama za preradu mesa u Austriji nadovezuje se na velik broj slučajeva zaraze koronavirusom u njemačkom mesnom divu Toenniesu među čijim je radnicima testiranjem utvrđeno 1.400 slučajeva zaraze.

Slučaj je pokrenuo burnu javnu raspravu o radnim i životnim uvjetima radnika Toenniesa, podsjeća dpa.

Austrijska ministrica poljoprivrede Elisabeth Koestinger u nedjelju je nastojala naglasiti razliku između mesnih sektora u Njemačkoj i Austriji, tvrdeći da su austrijski pogoni u pravilu mnogo manji, a radni uvjeti u njima puno bolji.

Zbog učestalih slučajeva zaraze savezna zemlja Gornja Austrija, gdje su smještene i tvornice za preradu mesa s 10 zaraženih radnika, ponovo je u nedjelju pooštrila mjere protiv širenja koronavirusa, ponovno uvodeći obavezu nošenje maski u javnim zgradama.

Ponovo su zatvorene i neke škole i vrtići.