izborna pripetavanja

Zaratili HDZ i SDP, no kako na sve gledaju druge stranke?

20.03.2024 u 09:26

Bionic
Reading

Kako će se u sukobu HDZ-a i SDP-a postaviti ostale oporbene stranke, što misle o postupanju predsjednika Republike Zorana Milanovića te kome su bliže u mogućem postizbornom koaliranju - raspravljalo se u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'

Pomalo se osipa SDP-ova koalicija. Nakon što je iz nje izbačena Radnička fronta, izlazak su potvrdili Fokus, IDS i PGS. Iako se nagađalo da bi to mogli učiniti i Reformisti, takvu mogućnost odbacio je njihov predsjednik Radimir Čačić.

'Riječ koalicija prejaka je za ono što se dogodilo prije 15-ak dana, bio je to načelni dogovor da se krene zajedno u izbore, odnosno da se pokaže volja da nam promjene trebaju i da se promjene načine u Republici Hrvatskoj. Nakon toga nije bilo ozbiljnijih razgovora o modalitetima te koalicije, s time da je IDS jasno od početka komunicirao da on u 8. izbornoj jedinici ide sa svojim partnerom PGS-om, Fokusom i Reformistima, a ne sa SDP-om. Ulaskom predsjednika Milanovića u izbornu utrku jednostavno su se stvari promijenile. Smatramo da predsjednik Milanović s predsjedničke pozicije ne može sudjelovati u izbornom procesu. To je na kraju krajeva potvrdio i Ustavni sud', objasnio je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Na pitanje je li IDS-u prihvatljiva suradnja s vladom koju predvodi Milanović, ako do toga i dođe, Paus je odgovorio da za sada nije primjereno o tome razgovarati.

'Prije svega trebaju izbori proći, građani trebaju dati svoj glas, vidjeti postoji li dovoljan broj ruku. Ovo nisu izbori za premijera, ovo su izbori za parlament, treba osvojiti dovoljan broj glasova da se može odabrati premijer. Kada dođemo do tog momenta, a nije bilo lijeve vlade bez IDS-a, onda ćemo odlučivati o tome tko će biti premijer. Prihvatljivo nam je biti dijelom lijeve vlade, prihvatljivo nam je sudjelovati u vlasti', rekao je.

Bartulica: Milanović srozava ugled predsjednika Republike

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta poručio je da odgovorni državnici ne stvaraju kaos i nered, već su izvor stabilnosti, no dodaje da je kod nas suprotna situacija.

'Ovo što je gospodin Milanović napravio i način na koji se izražava srozava ugled njegove vlastite pozicije. On kritizira Ustavni sud, Vladu i druge ustanove, a sam zapravo svojim djelovanjem dovodi u pitanje ugled pozicije predsjednika Republike. Imamo situaciju bez presedana i mislim da je dobro da se odmah isključila mogućnost da uopće sudjeluje na ovim izborima, to je nespojivo', istaknuo je Bartulica.

Smatra da je Milanović odlučio ići na izbore jer misli da predsjednik SDP-a Peđa Grbin nema snage sam povesti ljevicu. 'Politički je procijenio da se mora na ovaj način uključiti da bi podigao svoje. u Hrvatskoj imamo 30 godina malo ljevicu, malo HDZ. Mislim da su građani s pravom postali zahtjevniji i traže ozbiljne promjene. Dakle ja ovo vidim kao pokušaj da se ljudi, koji su već imali šanse i pokazali da nisu u stanju ozbiljno provesti reforme, vrate na scenu', rekao je.

Kazao je da Domovinski pokret ima svoj smjer i glavna načela od kojih ne odustaje. 'Mislim da Hrvatskoj treba autentična, konzervativna, suverenistička opcija na vlasti. Imamo ono što se izvana nameće bez prestanka i samo je pitanje tko služi tim stranim interesima, Plenković, Milanović ili netko treći. Mi to vidimo drugačije. Dakle Hrvatska mora vratiti pobjednički mentalitet, izgubljeno dostojanstvo i mi ćemo to isticati u programu', kazao je Bartulica.

  • +6
Zoran Milanović u Veloj Luci Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic

Grmoja: Rijeke pravde mogu poteći samo iz čistih izvora

Nikola Grmoja jučer je službeno predstavljen kao kandidat Mosta za premijera. Predstavljen je i izborni program stranke. Osim obračuna s korupcijom, istaknuo je da želi zaustaviti 'woke ludilo'. Smatra da se udara na vrijednosti koje su važne svakom Hrvatu, poput obiteljskih vrijednost i hrvatskog identiteta, koje treba štititi. 'U tom smislu sam najavio neke poteze, od iniciranja slanja vojske na državnu granicu kako bismo zaustavili ilegalne migracije, do ograničenja uvoza strane radne snage jer to dodatno snižava cijenu rada i tjera naš narod iz domovine. Želimo sav novac koji imamo na raspolaganju uložiti u demografsku obnovu. Mislim da je to prioritet i u tom smislu predlažemo i jedinstveni dječji doplatak i ostale mjere', rekao je Grmoja.

Kazao je da se građanima najavljuju rijeke pravde, ali naglašava da one mogu poteći samo iz čistog izvora. 'Ne mogu poteći iz kompromitiranih izvora koji su nam nanijeli Bajića ili Cvitana ako govorimo o SDP-u, ili koji su nam nanijeli Zlatu Hrvoj Šipek i Turudića ako govorimo o HDZ-u. Samo novi ljudi mogu donijeti takve promjene i obračun s korupcijom. Uvjeren sam da će građani prepoznati da smo mi u zadnje četiri godine uvijek bili na njihovoj strani. Napadali su nas i HDZ i SDP, ali mi smo tada potvrdili i pokazali da smo uvijek na strani hrvatskih građana', ustvrdio je.

Što ako nakon izbora dođe poziv SDP-a? 'Sad je sasvim izvjesno i jasno da će Most biti presudan i mi ćemo pitati tko želi podržati mene kao kandidata za premijera i naš program. Vidjet ćemo što će biti. Ako ne bude takve konstelacije unutar Hrvatskog sabora za Vladu koju bi vodio Most, postoji uvijek opcija novih izbora', poručio je Grmoja.

Miloš: Možemo! je izrazito bitna rodna ravnopravnost

Jelena Miloš iz Možemo! rekla je da se oni ne bave drugima, već svojim programom i prioritetima.

'To su potezi koji razne vlasti godinama obećavaju, a koje mi ili provodimo u Zagrebu ili smo ih spremni konačno provesti na nacionalnoj razini. To su potezi kao što je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u sve škole te izgradnja stanova za javni i priuštiv najam', rekla je Miloš.

Istaknula je da je Možemo! u Zagrebu pokrenuo niz nužnih promjena, poput rješavanja problematike gospodarenja otpadom. Vjeruje da je Možemo! prepoznat i na nacionalnoj razini, a ne samo u Zagrebu.

'Sandra Benčić jedina je premijerska kandidatkinja na ovim izborima. Rodna ravnopravnost je polje koje je izrazito bitno našoj stranci. Osim premijerske kandidatkinje, imat ćemo ZIP model na predizborima, odnosno ravnomjernu izmjenu kandidatkinja i kandidata. U našem programu imamo mjere za punu ravnopravnost žena, uključujući reproduktivno zdravlje, pravo na besplatan i dostupan pobačaj, mjere protiv diskriminacije i nasilja nad ženama', rekla je Miloš.