granatirana sela

Zaraćene strane na istoku Ukrajine izvještavaju o novim kršenjima primirja

20.02.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Sukobljene strane u istočnoj Ukrajine izvijestile su u nedjelju o novim kršenjima primirja, dan nakon što je čelnik NATO-a rekao da svi znakovi upućuju na to da Rusija planira izvesti sveobuhvatni napad na susjednu državu

Separatisti koje podržava Rusija u Lugansku i Donjecku rekli su da su sela granatirana nekoliko puta od ponoći. Ukrajinska vojska ujutro je navela nekoliko kršenja primirja. Tvrdnje zaraćenih strana nisu se mogle neovisno provjeriti. Vijesti o kršenju dolaze dan nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao da postoje dokazi koji upućuju na to da Rusija planira napad punog razmjera na Ukrajinu.

"Ne povlače se vojnici, kako Rusija kaže, nego stižu nove snage", rekao je, dodajući da postoje i naznake da se Rusija sprema stvoriti izgovor za napad. Unatoč činjenici da je Moskva nagomilala više od 100.000 vojnika na svojoj strani granice s Ukrajinom, više puta je zanijekala bilo kakav takav plan. Prema međunarodnim promatračima, broj kršenja primirja posljednjih se dana znatno povećao.

  • +11
Ukrajinski rezervisti - teritorijalna obrana Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

U regiji Lugansk zabilježeno je 975 kršenja, uključujući 860 eksplozija, navodi se u priopćenju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). U regiji Donjeck prijavljeno je 591 kršenje, uključujući 535 eksplozija. Te brojke odnosile su se na aktivnosti u petak.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV